Időutazás Mesterfalvára?

2022.04.23. 20:40

Kiállításhoz kapcsolódó óvárosi barangolásra hívja látogatóit a Déri Múzeum

A Déri Múzeum és a Modem Holnemváros című kiállításához kapcsolódóan a Déri Múzeum tematikus városi sétákra invitálja az érdeklődőket.

HBN

Forrás: Napló-archív

A séták célja, hogy a múzeum Fotótárából rendezett kiállítás megtekintése után a látogatók személyesen, szakember segítségével fedezzék fel a tárlat fekete-fehér fotóin megörökített, sok esetben már nem létező helyszíneket, s így még jobban megismerjék Debrecen múltját, kulturális és épített örökségét. A szervezők június 5-ig három tematikus sétát terveznek, melyek közül az első témája Debrecen egyik legrégebbi városrésze, Mesterfalva lesz. Az első vezetett sétát április 24-én, vasárnap 15 órától Erdei Nóra idegenvezető és Harangi Attila építészmérnök tartja, a Holnemváros kiállítás egyik kurátora, Szabó Anna Viola muzeológus közreműködésével. Mesterfalva kanyargós óvárosi utcáin és gyönyörű cívisházai között barangolva a sétán megidézik a régi cívisváros szellemét és a városrész híres lakóit Méliusz Juhász Pétertől Csokonai Vitéz Mihályon át Kiss Tamásig. Mesterfalva hely- és kultúrtörténeti érdekességeinek bemutatása mellett a séta különlegessége, hogy a résztvevők olyan archív felvételeket is láthatnak majd a Déri Múzeum Fotótárából, melyek a Holnemváros című kiállításban nem szerepelnek. Meglepetésként pedig három házbejáráson is részt vehetnek Mesterfalva helytörténeti szempontból jelentős épületeiben. A Mesterfalva-séta után májusban az eltűnt piacok és régi mesterségek nyomába eredhetnek majd az érdeklődők, a kiállítás finisszázsaként pedig június elején egy rendhagyó időutazáson vehetnek részt a Piac utcán. A sétákon a Holnemváros című kiállítás megtekintése után, a belépőjegy felmutatásával ingyenesen lehet részt venni. 

Fekete-fehérben a múlt

A kiállítás célja a múzeum Fotótárának bemutatása. A múzeumi képek az 1980-as évek végén a városban több helyszínen rendezett tematikus, fotótörténeti kiállítássorozat óta – a Mai Manó Ház vidéki múzeumok anyagából válogató, tíz évvel ezelőtti kiállításán kívül – nem szerepeltek önállóan, kizárólag installációs, illusztratív szerepet kaptak a tárlatokon. A kurátorok által kiválasztott kilencven fénykép az egyik legerősebb oldaláról, a várostörténeti képanyagot megmozgatva mutatja be a gyűjteményt. A jelenleg megélt város tereinek a képek fekete-fehér múltjában való felismerése, azonosíthatósága, a mai terek egykori emberek által való belakottságának tapasztalata talán képes felkelteni a látogatóban saját városa történeti térként való megélésének vágyát, élővé tenni a múlthoz való viszonyát, felébreszteni az épített örökség, a város történeti karaktere iránti figyelmét és érzékenységét. 

HBN  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában