Tárlatmegnyitó

2022.04.22. 19:37

Ezer szállal kötődve Debrecenhez

Látványos kiállítással emlékeztek meg születésének 106. évfordulóján gróf Tisza Istvánról.

Forrás: Molnár Péter

Új világ hajnalán – Tisza István címmel nyílt interaktív tárlat az Országgyűlési Múzeum és a Déri Múzeum közös együttműködésének köszönhetően pénteken délután a Kossuth utcai Csokonai Irodalmi Laborban.

A rendezvényen részt vett gróf Tisza István egyenesági leszármazottja, Patay Tibor is.

Az ünnepélyes megnyitón Papp László ajándéknak nevezte, hogy az egyik legnagyobb formátumú politikusnak és államférfinek emléket állító kiállítás látható Debrecenben, aki pályáját és életművét tekintve ezer szállal kapcsolódik a városhoz. 

Forrás: Molnár Péter

– Debreceniként arra is büszkék lehetünk, hogy Tisza István, aki személyesen is kötődött városunkhoz, e kitűnő tárlattal hazatért hozzánk. Úgy vélem, hogy a 21. század elején akkor tudjuk korszerűen továbbvinni Tisza István legjobb gondolatait, ha kellő árnyaltsággal, mérlegelő gondolkodással tudjuk államférfiúi cselekedeteit, politikai és történelmi tetteit értelmezni – mondta polgármester.

Forrás: Molnár Péter

– Debrecen természetesen első számú lehetőségként merült fel a kiállítás helyszíneként. Büszkék vagyunk, hogy a múltját és fantasztikus hagyományait ilyen méltón fenntartó és ápoló modern városban helyezhettük el a tárlatot, remélhetőleg hosszú távon – mondta Bellavics István. Az Országgyűlés Közgyűjteményi és Közművelődési igazgatója Tisza István fiatalkorában írt levelét idézve rámutatott az egykori miniszterelnök mély debreceni kötödésére, amit egész életében meghatározó élményként hordozott magával. – Úgy vélem, ez a hely és ez a pillanat összeköti Debrecent és az Országházat, mert egy új lehetőség nyílik meg az együttműködésre – tette hozzá Bellavics István.

Forrás: Molnár Péter

– Kötelesség, hit, önmegvalósítás és küzdeni akarás. Ezek azok a szavak, amelyekkel jellemezni lehet Tisza Istvánt, hiszen ez az államférfi ezen erényeknek maximálisan a birtokában volt. Tisza István abban az időszakban volt Magyarország kétszeres miniszterelnöke, amikor a világ folyamatosan változóban volt. Éppen ez az ellentmondásokkal és visszásságokkal tarkított korszak állt szemben az ő államférfiúi voltával – fejtette ki Mihályfi-Tóth Gábor Alex. A kiállítás kurátora éppen ezért kihívásnak nevezte, hogy egy sokszínű és széles történelmi palettát úgy kellett egy térbe sűríteni, hogy az értelmezhető legyen. Mihályfi-Tóth Gábor Alex úgy jellemezte az életművet bemutató tárlatot, mint egy korszak lenyomata egy miniszterelnök szemüvegén keresztül.

Dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszönetét fejezte ki Kövér László házelnöknek és Papp Lászlónak, hogy lehetővé tették, hogy a kiállítás Debrecenbe költözhessen. Kiemelte a Országgyűlési Múzeum és a Déri Múzeum dolgozóinak munkáját, akik tevékenyen részt vettek a tárlat létrehozásában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában