CSAK Példakép(p)

2022.04.11. 20:12

Erőt adó életutak kötetét mutatták be a Kölcsey Központban

Szenvedély, elhivatottság, szakmaiság, küldetés – a könyv hívószavai.

Forrás: Czinege Melinda

Ez a könyv küldetés számomra, hogy megmutassuk, milyen emberek tartják össze malterként ezt a várost és annak közösségeit

– mondta Porkoláb Gyöngyi társadalmi és kulturális mediátor hétfőn a Kölcsey Központban, ahol bemutatták az általa szerkesztett CSAK Példakép(p) című kiadványt. A kötetben 56 olyan debreceni kötődésű nőt ismerhetünk meg, akik megtestesítői az album négy hívószavának:

szenvedély, elhivatottság, szakmaiság, küldetés.

A szerkesztő hangsúlyozta, számára a példakép olyan ember, aki valamilyen hozzáadott értékkel rendelkezik, s a kötet nem készülhetett a teljesség igényével. Felidézte 24 évvel ezelőtti Debrecenbe érkezését áldott állapotban, illetve a kétéves gyermekével, minden idegen volt, nagyon egyedül érezte magát, de lassan felfedezte a város erőforrásait, amiket az itt lakókban talált meg leginkább. Vallja, most már bárhová viszi az élet, debreceninek érzi magát.

 

A példaképek kellenek

 

Súlyos kötet ez – mondta a Példakép(p) című könyv méltatására felkért Váró Kata Anna filmesztéta, aki nem grammokra utalt, hanem azokra a határhelyzetekre, amikor az albumban szereplő 56 nő valamiért majdnem megállt a küldetése útján. Mert abban biztosak lehetünk, hogy Senánszky Petra uszonyosúszó-világbajnoknak sincs minden áldott nap kedve vízbe ugrani, s végletekig terhelni izmait. Az előadó édesanyjának, Síró Ágnesnek is akadhattak pillanatok, amikor elégnek érezte a mások lelki terheinek folytonos befogadását. Mások eleve visszafelé húzó, nehéz batyuval indultak útnak, de mégsem adták fel. 

A kötetben lévő munkának, teljesítménynek van súlya, illetve a rengeteg döntésnek, vállalásnak, nehézségnek, veszteségnek, ami a mosolygós képek, kifejező tekintetek mögött van. Mindattól, ami példaértékűvé, erőt adóvá tette a benne szereplők életét

– fogalmazott Váró Kata Anna. Egyetemi oktatóként úgy tapasztalja, nagy szüksége van ilyen elvitathatatlan eredményeket elért példaképekre a TikTok pár másodperces „sztárjain” szocializálódó fiataloknak.

 

Verbális Pro Urbe-díj

 

A könyvalbumban a gyorsan átolvasható önvallomások mellett kifejező, a tevékenységet is megmutató, szemet vonzó fotókat is láthatunk. Ezek Csatáry-Nagy Krisztina munkáját dicsérik. Az eseményen elmondta, minden résztvevő szeretettel, nyitottsággal fogadta, még akkor is, ha izgultak.

 

Az eseményen Papp László polgármester is részt vett. Mint mondta, büszke arra, hogy Debrecenben kiadható egy ilyen kötet, ennyi értékes ember él itt. Olyan személyekről van szó, akiket egy-egy futó pillantás erejéig biztosan mindenki látott már, vagy hallotta a nevét, a könyvalbum lehetőséget ad arra, hogy igazán megismerjük, mit alkotnak, miben teljesednek ki.

Ma a város napja van, ilyenkor szoktuk elismerni a város életében fontos szerepet betöltő személyeket, jelképesen minden hölgynek átadnék egy szóbeli Pro Urbe-díjat

– fogalmazott.

 

A bemutató utáni kerekasztal-beszélgetésen három, a könyvalbumba bekerült nő is szólt. Hogy mennyire küldetés számukra az, amit mi, olvasók elismerendő teljesítményként értékelünk, annak ékes bizonyítéka a nyilatkozatuk. Mindegyikük elmesélte valamilyen formában, mennyire rácsodálkozott a felkérésre, ugyanis nem érezte kiemelkedőnek, amit tesz, nem hitte, hogy a többiek közé, példák sorába való lenne, és megtiszteltetésnek élte meg a hívást. Az egyik – a közönség soraiban ülő – könyvszereplő egyenesen azt mondta nekem: biztosan van, aki jobban megérdemelné ezt a kitüntető meghívást. Ő igazán rászolgált, mégis igaza lehet. Szerencsére, Debrecenben mindig lesz.

 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában