Kiállítás

2022.04.08. 17:52

Ecsetnyomok, nyolc vásznon a zsinagógában

Közös kiállítással mutatja be munkáit az első Debreceni Zsidó Művésztelep alkotóközössége.

Forrás: Molnár Péter

A Debreceni Zsidó Hitközség és a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet a DZSH-művésztelep záró kiállítását nyitotta meg pénteken a Pásti utcai zsinagógában.

 

A nyolc képzőművész munkáját felvonultató tárlat résztvevőit Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte, a kiállítást Láng Eszter képzőművész, a művésztelep kurátora és Heller Zsolt esszéista, folkesztéta nyitotta meg.


Láng Eszter elmondta, hogy a művészteleppel évek óta dédelgetett álmuk valósult meg. Heller Zsolttal közösen hosszú tervezés után a közelmúltban sikerült olyan pályázatot elnyerniük, mellyel megvalósulhatott a kezdeményezés. Az eredetileg tíz napra tervezett képzőművészeti találkozó az orosz-ukrán háború miatt kevesebb mint egy hét alatt zajlott le, mert a szervező zsidó hitközség is a menekültek fogadására és ellátására fókuszál ebben az időszakban. A szervezők olyan alkotókat hívtak meg a művésztelepre, akik mind színvonalban, mind emberi kvalitásaiktól fogva jó hangulatú, közös munkát tudtak megvalósítani. A közösség szakmai aktivitását bizonyítja, hogy vacsora után is a székház kultúrtermében kialakított műtermek állványai és asztalai mellé tértek vissza a pihenés helyett.

Folytatása következik

 

Kötelező programok nem, választható szabadidős tevékenységek viszont annál inkább adódtak, mint például a berettyóújfalui nemrég felújított zsinagóga meglátogatása, ami sokaknak adott inspirációt a művésztelep résztvevői közül. – Szép és jó munkák születtek, értékes alkotói napokat tudhatunk magunk mögött, sajnálatos azonban, hogy nem tudtuk az eredetileg tervezett időintervallumot kihasználni – összegzett a szakember. Hozzáfűzte: nemcsak a Debreceni Zsidó Hitközség és a zsidónegyed, hanem az egész város büszke lehet arra, hogy egy ilyen kezdeményezés megvalósulhatott. Szakmai találkozásokban, új ismeretségekben sem volt hiány az elmúlt napokban, mivel a művésztelep kapui nyitva álltak a látogatók előtt.

 

Nemcsak Debrecenből és a régióból, hanem többek között Budapestről és Szolnokról is érkeztek a művésztelepre, ami további tervezgetéseknek és kapcsolódási lehetőségeknek lehet a kiindulópontja. Végül elmondta, hogy a telep kiállítóit a későbbiekben egyéni kiállításokra is visszahívják majd. A tárlat látogatói javarészt egy-egy festményt láthatnak a művésztelep alkotóinak munkái közül. Tervezik, hogy jövőre is megnyíljanak az alkotók előtt a zsinagóga kapui, s ezzel az első zsidó művésztelep egyben hagyományteremtő kulturális eseménye is a cívisvárosnak.

 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában