Gyász

2022.04.29. 10:39

A Déri Múzeum egykori igazgatóhelyettesét gyászolják

Szőllősiné dr. Kürti Katalin kiemelkedő jelentőségű munkákat végzett.

Forrás: Déri Múzeum

Április 27-én elhunyt Szőllősiné dr. Kürti Katalin művészeti író. A Déri Múzeum egykori igazgatóhelyettese 82 éves volt – osztotta meg a szomorú hírt a múzeum Facebook-oldalán. Kürti Katalin 1970-1996 között dolgozott a Déri Múzeumban; kutatási területe elsősorban a Debrecenhez kötődő fotó-, képző-, szobrász- és színházművészeti emlékek, életművek, események feldolgozása és bemutatása volt.

Kiemelkedő jelentőségű munkát végzett a debreceni születésű Medgyessy Ferenc szobrászművész életművének megszerzésében, a Medgyessy Emlékház kialakításában és a kiállítás rendezésében.

Tapasztalatait néhány év múlva a Holló László Emlékház megalapításában, s a kiállítás összeállításában kamatoztatta. Jelentős munkát végzett Medgyessy és Holló életművének feldolgozásában. Emléküket számos publikációja is őrzi. Az 1980-as években a Munkácsy-életmű utolsó darabja, az Ecce homo történetét állította össze. Kutatómunkája során rátalált az amerikai, illetve kanadai tulajdonban lévő további Krisztus-képekre s elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az alkotások a Déri Múzeumba kerülhettek.

Több, Munkácsy életét és művészetét feldolgozó, tudományos igénnyel született film szakmai munkatársaként országosan is ismertté tette a napjainkra Debrecen és a Déri Múzeum nevével összeforrott műtárgycsoportot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában