A világlíra áramába kerülünk

2022.04.11. 14:29

A cívisváros is tiszteleg a magyar költészet napja alkalmából

Idén Nemes Nagy Ágnesre is emlékezünk.

Borbély Szilárd: Bukolikatájban című könyvét vasárnap délután mutatták be a Déri Múzeumban

Forrás: Molnár Péter

„Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám, de gondold jól meg, bántana, ha azután sokáig elkerülnél” – írta Kopogtatás nélkül című versében József Attila, kinek születésnapján – április 11-én – ünnepeljük a magyar költészet napját. A hányattatott sorsú költő a magyar irodalom kiemelkedő alakja, aki mindössze harminckét évet élt, rövid földi léte alatt azonban számos meghatározó költeményt hagyott meg az utókornak. 

 

Az irodalom jegyében 

 

Mint ahogyan arról korábban írtunk, idén ünnepeljük Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulóját a XIX. Debreceni Költészeti Fesztiválon. 

 

– A kiváló költő, esszéista és műfordító gyerekverseit sokan ismerik még az óvodás- és kisiskoláskorukból, ám e kiterjedt és rendkívül komplex életmű népszerűsége, kánoni helye még mindig nem olyan jelentős, mint azt a poétikai teljesítménye indokolná. Bár a verskedvelők talán több Pilinszkyt olvasnak, az utóbbi évtizedek magyar lírája mintha többet látszana érvényesíteni-hasznosítani Nemes Nagy Ágnes igencsak összetett poétikájából. A tárgyszerűség, a személytelenség, a rejtőzködés, a tömörség nehézzé teszi a versolvasást, ezért a költeményekhez többször is oda kell fordulni, elmélyülten foglalkozni kell velük, nem lehet csak úgy bele-belekapni, kedvtelve idézgetni e szövegeket. Nemes Nagy Ágnes költészete – Pilinszkyéhez hasonlóan – világlátás, hangnem és formakultúra tekintetében is mélyen beágyazódott az európai líratörténeti hagyományba. Amikor a verseit olvassuk, akkor a világlíra áramába, Rilke, Eliot és Celan visszhangterébe helyezzük magunkat – olvashatók Szirák Péter irodalomtörténész gondolatai a meliusz.hu portálon. 

 

Habár javában zajlik a fesztivál, aki szeretne, még csatlakozhat a következő napi programokhoz. A mai napon reggel a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében a 16. Magyar Versfesztivál vette kezdetét. Délután 17 órától kerekasztal-beszélgetést tartanak a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költészetéről. Az eseménynek a Méliusz Központi Könyvtár ad otthont. A résztvevők között Balajthy Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Kiss Noémi író, kritikus, Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész foglal majd helyet, Fodor Péter, az Alföld folyóirat szerkesztője pedig moderál. Április 12-én, kedden 14 órakor a Méliusz Központi Könyvtárban Nemes Nagy Ágnes 100 címmel az Ibolya Utcai Általános Iskola szavalóversenyét (1–2. és 3–4. osztályosoknak) rendezik meg. Április 13–14-én a Déri Múzeumban A hangadó címmel tartanak Tar Sándor-konferenciát, melyen Tar Sándor életművét vizsgálják.

 

HBN 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában