Két év kimaradt a járvány miatt

2022.03.26. 07:00

Újra lesznek nyáron lovasnapok a Hortobágyon, ezúttal a népzene kerül előtérbe

Két év szünetet követően idén ismét megrendezik a Hortobágyi Lovasnapokat – tájékoztatott a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. projekt- és marketingosztályának vezetője.

Forrás: Napló-archív

Torbik Ákos elmondta: a lovasnapokat a koronavírus-járvány miatti szünet előtt legutóbb 2019-ben tudták megtartani, és akkor mintegy 20 ezer látogató vett részt a különböző programokon. Az idei esemény szervezése már javában zajlik, és megvan a pontos időpont is: az 54. lovasnapokat július 15. és 17. között rendezik a szokásos helyszínen, Hortobágy-Mátán. A programokról szólva Torbik Ákos közölte: a kínálat összeállításakor három fő szempontot vettek figyelembe. Egyrészt idén sem maradhatnak el a hagyományos lovas események, másrészt külön programokkal készülnek a gyerekeknek, és fontos szerepet szánnak a kulturális programoknak, azon belül is a zenének. 

 

Az osztályvezető kiemelte: a lovasnapok egyik különlegességét idén az adja majd, hogy a tavaly elkészült homokos borítású pályán nemzetközi díjugrató versenyt rendeznek. A nagy arénában a hagyományos programok közül válogathatnak az érdeklődők: díjugratásban gazdára talál a többi között a Hortobágy Derbi trófeája, a fogathajtók több versenyszámban, például díjhajtásban és akadályhajtásban is összemérik a tudásukat, és a Nemzeti Vágta egyik előfutamát is megrendezik majd. Nem maradhat el a csikósok bemutatója és bajnoksága sem, és egy régebbi hagyomány újraélesztése szintén a tervek között szerepel. A kilencvenes évekig a lovasnapok szerves része volt a népies fogatok felvonulása, versenye, idén ez is egy látványos programeleme lesz az eseménynek. 

 

Pusztaötösök az arénában 

 

– Az ország különböző pontjairól érkeznek majd hozzánk a fogatok – mondta Torbik Ákos. – A közönség a versenyen megismerheti az egyes tájegységek fogathajtóinak jellegzetes viseletét, a fogatolás módjait is. Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó, lélegzetelállító produkció sem hiányozhat a programok közül: az ország különböző pontjairól érkeznek majd a bátor csikósok, akik a vágtázó pusztaötös fogatokat hajtják végig az arénában. 

 

A szervezők célja, hogy a rendezvény a felnőttek mellett a gyerekeknek, a családoknak is szórakozási lehetőséget kínáljon, ezért ezúttal is külön programokkal kedveskednek a kisebbeknek. Egy nagyjából félhektáros területen alakítják ki az úgynevezett gyereklovasfalut, ahol három napon át folyamatosan programokkal várják a gyerekeket. Lesz mese- és bábjáték, kézműves-foglalkozások, szalmából készült ugrálóvár, de fellépnek gólyalábas komédiások, sőt a népzenével és a néptánccal is megismerkedhetnek a vállalkozókedvűek. 

 

A táncházmozgalom ünnepére 

 

Az utóbbi néhány lovasnap kínálatához hasonlóan idén is fontos szerep jut majd a zenének – ismertette Torbik Ákos, hozzátéve, hogy míg korábban elsősorban könnyűzenét játszó fellépőket hívtak meg, ezúttal visszanyúlnak a gyökerekhez, és inkább a népzenét szeretnék hangsúlyosan megjeleníteni, a fellépőkről ugyanakkor egyelőre nem tudott konkrétumokat mondani. Külön programot szerveznek annak apropóján, hogy idén ötvenéves a táncházmozgalom, ennek részleteit pedig meglepetésnek szánják – tudatta az osztályvezető. Elmondta azt is: széles gasztronómiai kínálattal készülnek, a hagyományos pásztorételek mellett, a fiatalabbakra gondolva, bisztró- és street food jellegű fogásokat is lehet majd fogyasztani. 

 

TT 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában