„Kitért a medréből a történések folyása”

2022.03.11. 13:14

Tárlatmegnyitóval és ünnepséggel emlékeztek a ’48-as hősökre Derecskén

Már látható a „Magyarország ábrázolása régi térképeken” című kiállítás a települési művelődési ház Móré Mihály kiállítótermében.

Az eseményen Vitányi István mondott köszöntőbeszédet

Forrás: Molnár Péter

Az eseményen Tirts Tamás kurátor és egyben a térképgyűjtemény tulajdonosa elmondta: mivel Trianon 100. évfordulója éppen a koronavírus-járvány idejére esett, ezért állította össze a most megnyitott kiállítást. A tárlat emlékeztet a trianoni traumára, és megmutatja, hogy az elmúlt 400 évben hogyan változott és alakult a vizuális megfogalmazás.

 

– Mára természetessé vált, hogy az internet és a telefonok segítségével pontosan tudjuk, merre járunk. Nem mindig volt ez így. Néhány száz évvel ezelőtt még a viszonylag pontosnak mondható térképek is megfizethetetlenek voltak – emlékeztetett Bordán Szabolcs polgármester.

Sorsfordító időkben

 

A kiállítás megnyitója után a program a derecskei templomkertben a városi ünnepséggel folytatódott, melyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendeztek.

Az ünnepségen beszédet mondott Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője, aki emlékeztetett: ma is történelmi időket élünk. – Európa és a világ történéseinek folyása kezd kitérni a medréből, aminek szemtanúi és részesei vagyunk. Előbb a COVID-világjárvány tépázta meg a világ országait, majd az orosz-ukrán konfliktus mélyült el annyira, hogy fegyveres harcokba torkollott – mondta, hangsúlyozva: feladatunk és felelősségünk most nagy.

Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, most olyan sorsfordító időket élünk, mint amilyet éltek ’48-as eleink is. Felelevenítette: március 15e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Szavai szerint a nemzeti ünnepeknek kettős arcuk van: múltat és jelent idéző. Mint mondta, március 15. legnagyobb vívmánya, hogy az átalakulás reális keretek között maradt, elkerülte a forradalom radikális irányzatát, elhárította – amíg lehetett – a konzervatív abszolutizmus visszatérést, sőt a többség számára kedvező irányba haladt előre, s ezáltal a társadalom igényét visszatükröző demokratikus jelleget öltött. Emlékeztetett: ma is egyik fő célunk, hogy a nemzet független maradjon, ehhez pedig erős nemzeti kormányra van szükség.

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában