Százan dolgoznak a színházon

2022.03.18. 16:22

Jövő szeptemberben már a megújult teátrumban épülhet szellemünk

Forrás: Kiss Annamarie

Ahol nemrég még a Csárdáskirálynő csapta le csinos cipője sarkát, ott por és friss beton-sávok váltják ma egymást. A Csokonai Színház színpadáról eddig a közönség fülébe kúszó vagy a bársonyborítású falaknak ütköző Varázsfuvola hangja tétován keringene most a vakolatlan, félkész térben, de naponta száz ember dolgozik azon, hogy 2023 nyarán a réginél is fényesebb pompájában ragyogjon az akkor 157 éves épület.

 

A 2020 szeptemberében kezdődő teljes körű felújítás aktuális állását pénteken mutatták be a sajtónak, illetve Dömötör Csabának. A parlamenti államtitkár azt mondta, az ország vezetése hisz a közösség erejében, ezért kiemelten fontosaknak tartják a kulturális közösségi tereket.

A kormány működése óta több mint száz kulturális beruházásról született döntés, amelyek kétharmada vidéken valósul meg. Az uniós országok rangsorában hazánk költi a legtöbbet kultúrára a GDP-jéhez viszonyítva

– tette hozzá.

A teátrumot 12 és fél milliárd forintból renoválják, melynek nyolcvan százaléka állami pénz, míg a kisebb részét a debreceni önkormányzat biztosította. Bár a látvány egyelőre idegen annak, aki a korábbi elegáns belső tereket idézi a szeme elé, de megnyugtató hír, hogy a bontási munkálatok végére értek a szakemberek. Mindezt a műemléki környezetben a Déri Múzeum által biztosított állandó régészeti felügyelet mellett tették. Egy ideje már az építkezésre koncentrálhatnak: a nézőtér alatti gépészetet alakítják ki épp, valamint gipszkartonozás, belső vakolás, elektromos- és gépészeti szerelés zajlik.

Elkészült a komplett tető, haladnak a homlokzatfelújítással, a választott eredeti sárga szín már látható és restaurálták a szobrokat is. Remények szerint a 2023-as évadban az épületen kívül három LED-fallal szembesülhet majd a néző, aki egy tágasabb és – az újraüvegezésnek köszönhetően – világosabb előcsarnokba léphet be. Majd egy szintén kibővülő nézőtéren foglalhat helyet: az eddigi 540 helyett 609 állandó és 66 ideiglenes férőhely lesz.

A rálátási viszonyokon is javítottak, egyes oszlopok eltávolításával és a földszinti páholyokat megszüntetésével. Megújul a fény- és hangtechnika. A nagyothallókat modern audiotechnikai rendszer segíti majd. Ha elkészül, Jókai Mórnak az 1865-ös megnyitón mondott szavai újra érvényesek lesznek. „Puritán hitnek ősi városában hiú látványnak nem: – csak szellemünknek épülhetett e ház: »azért ez oltár«”. Bár szellemi műhely fő célja nem ez, a léleképítés impozáns színhelyével is okkal büszkélkedhet majd a város.

 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában