Tisztelgés

2022.02.23. 17:32

Nagy Imre Társaság: egy reményekkel teli kor őrzői

A debreceni mártírokról is megemlékeztek a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

A kommunista diktatúra magyar áldozatairól emlékezett meg a Nagy Imre Társaság hajdú-bihari szervezete szerdán délután a Méliusz Juhász Péter Könyvtár előadótermében. Az egyesület a kéziratokból, beszámolókból, az önkényuralmi időkből származó fényképekből készített diavetítésen a 1946-os sváb kitelepítésektől a totális diktatúra kiépüléséig, majd bukásáig vette sorra az eseményeket. A bemutató után a tagok – főleg fiatalkori beszámolókon keresztül – osztották meg személyes tapasztalataikat az elnyomó diktatúra viszontagságos időszakáról, ami a kommunizmus sötét korát meghatározta.

 

Az eseményen a Nagy Imre Társaság tisztújítását is megtartották. Erdélyi Márta, a jelölőbizottság elnöke a tagok egyöntetű véleményét képviselve ismételten Oláh Lászlót jelölte a szervezet elnöki, valamint Csiszár Mihályt az alelnöki posztra. A társaság egyhangúlag megszavazta a jelölteket.

 

Az eseményen búcsúztatták a szervezet novemberben elhunyt alapító tagját, a többszörös senior úszóbajnok Kovács Lukácsné Rozikát, akinek néhai férje, Kovács Lukács a debreceni Közgazdasági Gimnáziumban együtt végzett Iván Kovács Lászlóval, az 1956-os forradalom és szabadságharc Corvin közi parancsnokával. A társaság kiemelt feladatának tekinti, hogy 2022-ben, mártírhalálának 65. évfordulóján méltóképpen megemlékezzen a város hős szülöttjéről, Iván Kovács Lászlóról. Emellett ébren tartják megyénk mártírjainak, Szilágyi Józsefnek és Losonczi Gézának az emlékét is.

 

Az eseményen megtudtuk, a Nagy Imre Társaság három évtizedes megalakulása alkalmából július 16-ára a Debreceni Egyetemmel és az önkormányzattal együttműködve szeretné felújítani az egyetem lépcsőjén található emlékművet, amely a debreceni diákok 1956-os, az országban elsőként kezdeményezett tüntetésének állít emléket. Emellett több helyszínen terveznek az évben fórumokat, eseményeket, hogy a fiatalok bevonásával tartsák életben az áldozatok emlékét.

A Nagy Imre Társaság február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, 16 óra 30 perckor tart megemlékezést az Egyetem téren.

Hajnal László

 

Borítókép: Oláh László, a Nagy Imre Társaság megyei szervezetének régi-új elnöke | Fotó: Hajnal László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában