Fotókkal

2022.02.26. 19:16

Nagy csatában győzedelmeskedett Konc király a Kossuth téren

Hangos zeneszóval indult el a farsang, és a zsíros lakomák ura, valamint Cibere vajda, a böjt ura a Régi Városházától szombat délután.

Forrás: Molnár Péter

A gólyalábosokkal és kíséretükkel a Kossuth térre tartottak, hogy összecsapjanak, s eldőljön, ki uralkodik az elkövetkező napokban. Népes tömeg volt kíváncsi harcukra, kicsik és nagyok izgatottan nézték, ahogy többször egymásnak feszült a jó zsíros falatoktól majd szétcsattanó király és a vézna, sápatag vajda. Először lándzsával, majd puszta kézzel bíróztak meg, de sem a farsang, sem a böjt nem tudott győzedelmeskedni. Mivel ezen a napon el kellett dőlnie a viadalnak, a harmadik fordulóban a kíséretük is beszállt a harcba, de így sem született győztes. Az égiekhez fohászkodtak, majd megerősödve kötelet húztak, végül győzött a farsang, győzött Konc király. A Nagytemplom előtt a telet is elűzték, máglyán égett el a kiszebáb. Tűzben égett el a Tél urával minden bú, baj és betegség is, a jelenlévők pedig papírra írták mindazt a rosszat, amitől végre megszabadulnának. Ezek a cetlik a tűz martalékává lettek annak reményében, hogy a füsttel a gondok is elszállnak.

A szombati látványos program a Vojtina Bábszínház Maskarádé nevet viselő programsorozatának utolsó előtti állomása volt. Tavaly ilyen formában nem tarthatták meg farsangi mulatságukat, ezért jó érzéssel töltötte el a szervezőket a visszatérés. – Két hete egyfolytában űzzük a telet, a játszószínházunkban kezdtük az Illik a tánc a farsangnak című játékkal, ezen a héten pedig bent, a Vojtina falai között űztük a telet óvodásokkal és kisiskolásokkal. Ezeken a napokon ugyancsak Konc király és Cibere vajda vívta meg a harcát, illetve alakoskodók is voltak – vette sorra Asbóth Anikó igazgató. Hozzátette, vasárnap délelőtt 10 órától a Miénk itt a tér című programmal zárják a kéthetes farsangi forgatagot. Interaktív családi nappal vesznek méltó búcsút a hideg, fagyos téltől, és köszöntik a tavaszt. Ezen vasárnapon nemcsak a bábszínház dolgozói lesznek jelmezben, a gyerekeket és szülőket maskarákban várják, sőt, fel is próbálhatnak különböző jelmezeket. Kézműves foglalkozáson maszkot készíthetnek a gyerekek, de a téltemető játékokkal – a kecskével és gazdasszonyával, a medvével, a huszárral és lovával, valamint a gólyával – csalogatják a napsugarakat. 

 

KD

 

Borítókép: Molnár Péter


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában