Történelmi pillanat

2022.02.25. 20:33

Kívül-belül megszépült a vámospércsi művelődési ház

Az intézmény mintegy félmilliárd forintból újult meg, a Zöld Város programban az épület energetikai korszerűsítésen, gépészeti fejlesztésen, belsőépítészeti átalakításokon esett át, az eddig beépítetlen második emelettel pedig jelentősen megnőtt a hasznos alapterülete is.

– Történelmi pillanatot írunk városunk históriájában – jelentette ki Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere péntek este a felújított művelődési ház és könyvtár átadó ünnepségén. – A felújítás révén a kelet-magyarországi határsáv egyik legimpozánsabb és funkciógazdagabb közművelődési intézménye és könyvtára jött létre Vámospércsen – vallja a polgármester, aki köszönetét fejezte ki a kormánynak Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak és Tasó Lászlónak, a térség országgyűlési képviselőjének a kultúra és a közművelődés terén végzett értékteremtést elősegítő munkájukért. Ménes Andrea tudatta, a kiállítótér névadója Fátyol Zoltán festőművész, a második emeleten helyet kapó könyvtáré pedig Térey János költő lesz. A Zöld Város program részeként megújult a Művelődési Ház és Könyvtár melletti park, parkolót alakítottak ki, térkő-burkolatot kapott az épület környéke.

 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott, nem kell keresgélni a kultúra házát Vámospércsen, hiszen rögtön rátalálunk – utalt arra, hogy a főút mellett található, megújult épület magára vonzza az ott elhaladók tekintetét. Szokásához híven hozott magával egy tárgyat, ezúttal a Természettudományi Múzeumból egy cukormókust. Nem véletlenül erre a tárgyra esett a választása, hiszen kifejezi azt, hogy nemsokára nem kell Budapestre utazni azért, hogy megnézzük, elég Debrecenig menni. Mint mondta, ez a vidék kormányának gondolkodásmódját mutatja.

Az elmúlt időszakban mindent megtettünk annak érdekében, hogy Magyarország legkisebb településen élő ember is egyformán jusson a kultúrához, annak minden szeletéhez

– mutatott rá. Mint mondta, körbe vagyunk véve megpróbáltatásokkal, hiszen előbb a koronavírus-járvány, most pedig a háború vesz minket körül. Azt vallja, hogy az elmúlt két évben a kultúra képviselői bebizonyították, mekkora szükség van rájuk. Megosztotta, a térség képviselőjének invitálására látogatott el a településre, s az ő kérésre tartalmat is hozott ide. Nem jött üres kézzel, ígéretet tett, hogy a művelődési ház első tíz produkcióját az EMMI finanszírozza, s kétmillió forinttal hozzájárulnak a hőn áhított orgona megépítéséhez.

 

Tasó László a település lelkületéről beszélt, az itt élőkről, akik ezen a vidéken akarnak élni. – Nem is akarunk úgy élni, mint a nagyvárosokban. Jó pár éve úgy érezzük, talán erősödik bennünk az az érzés, hogy mi is számítunk – vallja a képviselő. Mint mondta, a környékbeli polgármesterek célja, hogy a lehetőségek szerint a legtöbben maradjanak a településeiken. – Ezért kell harcolni, forrásokat teremteni.

Nekünk az a fontos, hogy a fiataljainknak is legyen válaszható hely az, amit mi építünk

– hangsúlyozta, hozzátéve, lassan elkészül a 48-as főút felújítása, ezzel még gyorsabban elérhető Debrecen. – Nyugodtan tervezhetünk is, s bízunk abban, hogy ez a folyamat menni fog tovább, megmarad a támogatás, amit eddig kaptunk Magyarország kormányától. Akkor fog megmaradni, ha olyan felfogású emberek lesznek a kultúra világában, s a kormányzás bármelyik területén, akiknek fontos a vidék és minden magyar ember ott, ahol lakik. Ez különböztet meg bennünket azoktól, akik erről másképpen gondolkodnak, akiknek nem fontos a magyar érték – húzta alá.

 

KD

 

Borítókép: Molnár Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában