Fotókkal

2022.01.17. 14:47

Újra Debrecenben a felbecsülhetetlen értékű szarkofág

Forrás: Czinege Melinda

Visszaérkezett hétfőn a Déri Múzeumba annak egyik felbecsülhetetlen értékű műkincse, amely a Szépművészeti Múzeum tavaly megnyitott Amenhotep és kora – A fáraó sírjának felfedezése című nemzetközi tárlatán volt látható. A kiállítás véget ért, így a díszes szarkofág visszatért Debrecenbe. Lakója, a 3 ezer 400 éves egyiptomi múmia ismét elfoglalta nyughelyét a patinás intézményben.

Közel 100 év alatt mindössze egyszer, egyetlen napra hagyta el Debrecen határát az 1925 májusában a Déri gyűjteménnyel városunkba érkezett két értékes szarkofág. A múzeum látogatói az 1930-as nyitás óta csodálhatják meg az ókori tárgyakat, amelyek az egyiptomi kiállítás, de talán a múzeum egészének is egyik legfőbb vonzerejét jelentik. Érthető ez, hiszen a Déri Múzeum 404 darabos egyiptomi gyűjteményének „ékkövei” éppúgy az ókori világörökség részei, s éppoly hitelesek, mint akár a Metropolitan Múzeumban látható emlékek – hívja fel a figyelmet az intézmény.


Az egyik, a fent említett szarkofág tavaly ismét túllépett a város határán, amikor a budapesti tárlatra vitték. Távollétében a Déri Múzeum látogatói az eddig benne rejtőző múmiát láthatták.

 

HBN


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában