Kiállítás nyílt

2022.01.25. 14:29

Szakrális térbe költözött a kézművesség legjava

A XIV. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat és Vándorlegény találkozó díjazott munkáiból nyílt kiállítás kedd délelőtt a Debreceni Görögkatolikus Metropólia Hivatalában.

Forrás: Czinege Melinda

Az idén Bodó Sándor államtitkár védnöksége alatt életre hívott szakmai mustrát a Kézműves Alapítvány először 28 éve hirdette meg, a pályázat kétévente buzdítja alkotásaik bemutatására immár országos szinten a fiatal kézműves tehetségeket.

 

A díjátadóval egybekötött ünnepségen száz pályázó több mint nyolcszáz alkotással volt jelen. A faragásoktól a bőrdíszműig, a gyöngytől a nemezen át a kerámiáig. Először a rendezvény házigazdájaként Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszöntötte a részvevőket. A görögkatolikus főpásztor úgy fogalmazott: a népművészeten keresztül a hívő ember az Isten gazdagságát látja. – Mert bár az ember alkot, honnan lehetne az alkotó embernek tehetsége, szépérzéke, ami összehozta az alkotásokat, ha nem a teremtő Istentől? Minden, ami szép, a Teremtőre mutat, de az embereken keresztül, akik ebben örömüket lelik, még inkább felismerhető az Isten jósága – mutatott rá.

Puskás István alpolgármester elmondta, hogy a magyar kézműves hagyományok színe-java jelenik meg az új kiállításon. – A magyar kultúra korántsem ér véget a határainknál, hanem addig tart, ameddig a közösségeink – összegzett. Debrecen hagyományőrző szellemiségében nagy szerepe van annak is, hogy iskolavárosként és a tágabb értelemben vett oktatás részeként a kézműves mesterségek oktatása is fontos. Közös felelősség, hogy a jövő generációi számára átörökítsük és a mai élethez igazítva hasznos tevékenységként éltessük kézművesmesterség hagyományait – jegyezte meg, végül úgy fogalmazott: Debrecen azért is különleges közössége az országnak, mert tudjuk, hogy az anyagi javak létrehozása nem történhet meg a szellem és a lélek jelenléte nélkül.Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke a pályázat és az ősi mesterségek jelentőségét fejtette ki, kiemelve, hogy a hagyományőrzés mellett ennek a tevékenységnek fontos szempontja maga az alkotói folyamat is.

 

Magyar Zita, a Kézműves Alapítvány elnöke köszöntőjében kitért arra is, hogy a kiállítók közül több mint ötvenen kaptak elismerést, összesen 850 ezer forint értékben. Emlékeztetett, a történelemben volt példa arra is, hogy Debrecenben működött az ország legnagyobb céhe és a legtöbb kézműves mester.

Forrás: Czinege Melinda

A kiállítást dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus nyitotta meg, a több mint ötven díjazottat Mátrai Andrea, a Demki kreatív igazgatója ismerte el. A délelőttöt Bárdos Ildikó népdalénekes előadása színesítette.  

 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában