Fotókon a csütörtöki megnyitó

2022.01.20. 20:03

Pillanat, amiért megállhatunk: kiállítás nyílt C. Kiss Ilona emlékére

Látogatható a „Jó kedvvel, bőséggel" – Debreceni élményrengeteg egy fotós naplójából című kiállítás.

Forrás: Czinege Melinda

A tárlatot, mely C. Kiss Ilona emléke előtt tiszteleg, a magyar kultúra napja alkalmából, csütörtökön nyitották meg.

 

A debreceni Új Városháza aulájában elhelyezett 11 fotómontázs a cívisvárosi kulturális élet egy-egy pillanatát mutatja be. A felvételek a város színházi, zenei, képzőművészeti, irodalmi, filmművészeti rendezvényein készültek. A tárlat megnyitóünnepségén felszólalók mind-mind más területek specialistái, egy azonban közös bennük: éltetik a debreceni kulturális életet.

A megannyi színes programot a képeken keresztül most újra átélhetik a látogatók – erre emlékeztetett Puskás István alpolgármester köszöntőjében. Mint mondta, a kiállítás célja – azon túl, hogy megemlékezzen C. Kiss Ilona hagyatékáról – megmutatni, hogy Debrecen milyen fontos találkozási pontja a magyar kultúrának.

 

Nélküle semmi

– Vajon mi az, ami értelmes, gondolkodó, érző emberré tesz bennünket? – erre a kérdésre adott választ köszöntőjében Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese. – A kultúra az, ami a földi világ csúcsára juttatott minket, embereket. Anélkül nem lettünk volna képesek komoly civilizációkat létrehozni, óriási mértékű és egyre gyorsuló technikai és technológiai fejlődést elérni. Pusztán a létért és a mindennapi túlélésért küzdő természeti lények maradtunk volna – szólt a vendégekhez.

 

Sokat dolgozhatott együtt C. Kiss Ilonával Váradi Zoltán. A Természettár vezetője köszöntőjében közös élményeket idézett. Így tett Váró Kata Anna egyetemi oktató, filmesztéta is. Szerintük a fotóművész páratlan tehetséggel ragadta meg a pillanatot.

 

– Fejér Tamás, az Apolló mozi vezetője mondta, hogy Icus, ha kattint, abból profilkép lesz. Valóban remek érzéke volt a legjobb pillanatok megragadásához. Én életem legjobb fotóit és emlékeit köszönhetem neki – osztotta meg a filmesztéta.

 

A tárlat február 28-ig tekinthető meg az Új Városházán.

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában