Fotókkal

2022.01.22. 12:05

Ötven évvel ezelőtt volt utoljára ilyen kiállítás

Ritkán látható magyar éremművészeti alkotásokat tekinthetnek meg Derecskén.

Forrás: Bekecs Sándor

Különleges tárlat nyílt a napokban a Derecskei Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében: a modern magyar éremművészet elmúlt 120 évét bemutató tárlat várja látogatóit február 4-ig. 

 

– Két magángyűjtő felajánlásának köszönhetően tudtuk megrendezni ezt a kiállítást. Ezek a magyar éremművészet kiemelkedő alakjainak alkotásai – mondta lapunk megkeresésére Pardi Sándor, a művelődési központ igazgatóhelyettese. A városban legutóbb 50 évvel ezelőtt volt hasonló kiállítás a művészeti ág akkori jeles képviselőinek – Csíkszentmihályi Róbert, Ligeti Erika és Asszonyi Tamás – műveiből, amelyről akkoriban a Napló is beszámolt. 

 

– Olyan érmek vannak itt most, amelyeket máshol nem nagyon lehet látni, és ez elsősorban a gyűjtők érdeme, akik ezeket felajánlották számunkra – emelte ki az igazgatóhelyettes a Modern magyar éremművészet 1900-tól 2022-ig címet viselő kiállításról. 

 

Novák Ádám történész, a Déri Múzeum muzeológusa elmondta, a hazai éremművészet a 19. század végére datálható, és Beck Ö. Fülöp nevéhez köthető. 

 

– Az 1896-os Millenniumi Ezredéves Országos Kiállítás emlékérmét az ő tervezete szerint készítették el. A mostani tárlaton is találkozhatunk az ő, illetve a 20. század első felében alkotó művészek munkáiból is darabokkal – emelte ki a szakember. Ezek mellett találkozhatunk az elmúlt 70 évből származó alkotással, illetve jelentős történelmi eseményeinknek emléket állító érmekkel is. 

 

– Külön vitrin mutatja be a 19. század végén alkotó debreceni éremművészek munkáit, mint például Löfkovics Artúrét, aki a Déri Múzeum létrehozásához pénzzel és tárgyi adománnyal is hozzájárult. De itt van Debreczeny Tivadar és Medgyessy Ferenc több munkája is – sorolta Novák Ádám. Érdekességként hozzátette: az előző évszázad első felében készült darabokra a klasszikus, visszafogottabb formák jellemzőek, míg a második felében dolgozó művészek már új formákat is hoztak be ezek mellé. 

E. Lakatos Aranka dr. Kenézy Gyulát ábrázoló bronzalkotása
Forrás: Bekecs Sándor

Gyarmati József, a Hajdú-Bihar Megyei Éremgyűjtő Egyesület titkára már csaknem 50 éve gyűjti a különböző érmeket, plaketteket. A kiállításon az ő gyűjteményének darabjai is megtalálhatók. – Eleinte fémpénzeket kezdtem el gyűjteni, majd később szerettem bele az érmekbe, plakettekbe. Megtetszett, hogy kézbe lehet venni egy míves darabot, amit egy művész készített. A kiállításra igyekeztem a legjobbakat hozni, köztük debreceni és orvosi érmeket is. 

 

A bemutatott alkotások másik felajánlója – aki nevének titokban tartását kérte – lapunk érdeklődésére elmondta: az éremkészítők három cél miatt alkotnak. Vagy valamilyen alkalomra vagy megrendelésre vagy saját szórakoztatásukra. – A gyűjtő mindig a ritkábbat keresni. Ezen a kiállításon megrendelésre készült érem nincs, alkalmi van néhány, a legtöbb pedig művészi. Ezek vagy öntött vagy vert érmek – mutatta be. 

 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában