A magyar kultúra napja

2022.01.23. 15:10

Debreceni kötődésű művészek is megkapták a KÓTA díjait

14 kategóriában 37 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díját, amelyet a magyar kultúra napján adtak át - közölte a szervezet az MTI-vel.

A díjat 2004-es megalapítása óta a szövetség szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítéli oda a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismeréseként - emlékeztetnek a közleményben, amelyben kiemelik, hogy idén új kategóriában is osztottak elismerést: első ízben kaphattak KÓTA-díjat azok az elkötelezett kollégák, akik zongorán közreműködve kísérik, segítik, inspirálják és támogatják az éneklő együtteseket.

 

Életműdíjjal ismerték el Dévai János népzenész, népzenetanár, etnográfus, a debreceni Délibáb Együttes alapító tagjának munkáját. A méltatás szerint a Délibáb Együttes meghatározó jelenség volt a népzenei újhullám indításában koncertekkel, táncházakkal, népzenetanítással. Dévai János a Délibáb Népzenei Műhely keretében, a Kölcsey Megyei Művelődési Központ munkatársaként a népzenegyűjtés, az oktatás és táborszervezés terén is jelentős tevékenységet végzett.

 

Szintén életműdíjat kapott Ordasi Péter karnagy, főiskolai tanár, aki pályáját a Kecskeméti Kodály Iskolában kezdte, majd Szegeden és Békéscsabán tanított, végül nyugdíjazásáig a Debreceni Egyetem karvezetés és zeneelmélet tanára, kórusvezetője volt. Iskolai és felnőtt kórusaival számos bel- és külföldi versenyen nyert rangos díjakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában