Olvasói levél

2022.01.09. 10:10

Csergetés vagy tűzijáték?

Hajdúszoboszlón csergetéssel búcsúztatták az óévet | Forrás: Napló-archív

Olvasom a Naplóban, hogy ma is élő népszokás a csergetés, mellyel a gonoszt és a bajt űzik el a beköszöntő új évből. A zajkeltésnek ez a módja itt, Hajdú-Biharban, a Hortobágy környékén alakult ki. A csikósok és gulyások a karikás ostor hangos pattogtatásával igyekeznek minden bajt, bánatot elkergetni az életünkből szilveszter éjszakáján. (Bárcsak sikerülne is ez nekik!) 


Szerintem a hagyományos csergetés több szempontból is előnyösebb a tűzijátéknál, mivel nem olyan hangos, mint a fülsiketítő, sorozatos durranások, valamint nem környezetszennyező, és még pénzbe sem kerül. Manapság Földünk légkörét sokkal jobban kellene óvni mindenféle szennyeződéstől, nem pedig az egész világon milliárdszámra elpufogtatni ezeket a veszélyes pirotechnikai eszközöket! (Szinte háborús hangulatot keltve.) A háziállatoknak ilyenkor szörnyű éjszakájuk van. 


Sajnos, nemcsak a tűzijáték az egyetlen, felesleges környezetszennyezés. A sok közül csak egyet említek: a világ különböző országaiban évente megrendezett autóversenyek rengeteg üzemanyagot elhasználnak a körbe-körbeszáguldás közben. Biztos, hogy mi, környezetvédők jelenleg még kisebbségben vagyunk, de ha már a tiszta levegő is olyan ritka lesz, mint a fehér holló, akkor döbben majd rá az emberiség, hogy kár volt tönkretenni ezt az egyetlen lakóhelyünket, a „kék bolygónak” is nevezett szép Földünket! 

 

Magi Zsolt László, Debrecen 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában