A magyar kultúra napja

2022.01.22. 14:15

A debreceni íróval ünnepelnek

A magyar kultúra napja alkalmából Bihar­keresztesen is bemutatják a Magda, a Szabót.

Mészáros Tibor és Krajcsi Nikolett a darabban

Forrás: Napló-archív

A város önkormányzata a Himnusz „születésnapja” után két nappal, január 24-én rendezi meg ünnepi megemlékezését a magyar kultúra napja alkalmából. A programsorozatot 17 órától a Magda, a Szabó című egyfelvonásos koronázza be a Bihar Közösségi Házban. A hetvenperces színházi est rendezője Mészáros Tibor, aki Mészáros Sárával együtt lép színpadra a produkcióban. 

 

– De ki is volt ő valójában? Írónő, nő, feleség, szerelmes asszony, aki rajongó boldogsággal élte életét férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. Ki is volt ez a hányattatott sorsú férj, akihez annak halála után is leveleket, naplókat írt? Kik voltak ők, az író házaspár, akiknek az írás volt az életük, de a hírnév csak egyiküket „üldözte”? Ki volt e furcsa Rómeó és Júlia, akik feltételek nélküli szerelmük ellenére gyermektelenül élték le életüket? A sors döntött, amikor elvette az esélyt? Vagy mégis inkább ők akarták így? Lehetett-e teljes az életük, vagy épp így lett teljes, „csak” együtt, mindörökké? 

 

Évuka és Konstantin nevében 

 

Megannyi kérdés, melyek mindenki életében előfordulnak, legyen szó párkapcsolatról, karrierről, gyermekvállalásról. S míg a válaszokat kutatjuk, addig feltárul két regényes életút, egy nagy találkozás. És új ismerőssé válik Szabó Magda, az Ember – olvasható a darab ajánlójában. 

 

Az előadás egy egészen izgalmas nézőponton keresztül vezeti a nézőt. Szabó Magda legendás állatszeretete kutyák és macskák életét aranyozta be, és két legkedvesebb cicája, Évuka és Konstantin nevében leveleket is fogalmazott a szomszédaikhoz. 

 

Ezekben az üzenetekben az írónő szenvtelen őszinteséggel és végtelenül szarkasztikus humorral átszőtt öniróniával vall saját magáról – az állatok nevében. Így derül fény a darabból a házaspár mindennapjaira, magánélettől karrierig. Az előadásban két színész bújik a hőn szeretett állatok bőrébe, érzékenyen billenve át olykor a házaspár karaktereibe, kiadva akár féltett titkaikat is. 

 

HBN 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában