Közgyűlési előterjesztés

2021.12.14. 17:46

Új kérelmet nyújthatnak be a Csokonai és a Vojtina közös működtetésére

A Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház állammal közös működtetésének meghosszabbítását kezdeményezi Papp László polgármester a csütörtökön a közgyűlés elé kerülő előterjesztés alapján.

Forrás: Napló-archív

Mint a dokumentum írja, az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény alapján, ha az önkormányzat az önkormányzati fenntartású színház részére a működéséhez szükséges forrásokat teljeskörűen nem biztosítja, a Kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő. Ennek határideje  a kérelmezett közös működtetés megkezdése évének március 1. napja.

 

2020 januárban született döntés arról, hogy kérelmet nyújt be az önkormányzat fenntartásában álló Csokonai Színház, valamint Vojtina Bábszínház állami és önkormányzati közös működtetése érdekében. A Kormány egyetértett a közös működtetéssel. Mindezek alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az önkormányzat határozott idejű, 2021. december 31. napjáig tartó közös működtetési megállapodást kötött mindkét intézményre vonatkozóan külön-külön. A közös működtetéssel az EMMI átlátható, kiegyensúlyozott színház-finanszírozási formát kívánt megvalósítani, amely stabil fenntartást teremt, ugyanakkor garantálja a színházak művészeti szabadságát.

 

A megállapodások alapján az EMMI a Csokonai Színház alapműködésére évente 671 millió 620 ezer forint, a Vojtina Bábszínház alapműködésére évente 171 millió forint költségvetési támogatást biztosít. Az önkormányzat vállalta, hogy fenntartói jogainál fogva érvényesíti, hogy a színházak az állami támogatás meghatározott részét beépülő bérfejlesztésre használják fel.

 

Mivel a megállapodások év végig szólnak, indokolt újabb kérelmet benyújtani a Kormányhoz a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház közös működtetésére.

 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában