Kiállítás

2021.12.17. 12:37

Múltidéző sétára hív a levéltár

Korokat idéző karácsonyi és újévi emlékek láthatóak a megyei levéltár kiállításán.

Szálkai Tamás (balra) főlevéltáros Puskás István alpolgármesternek mutatja be a kiállítás érdekességeit | Fotó: Hajnal László

Adjon az Isten a magyarnak jövőre még szebb karácsonyt! címet viseli a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar megyei intézményének ünnepi kiállítása. Az Új Városháza előcsarnokában megtekinthető tárlaton a közkedvelt, karácsonyfát szállító tricikli is helyet kapott. A levéltár ünnepi jelképe az elmúlt években eggyé vált az adakozás fogalmával, a tricikli ugyanis a levéltár dolgozóitól kapott karácsonyi ajándékokat „szállítja” a rászorulóknak.

 

A tárlattal egybekötött péntek délelőtti sajtótájékoztatón Puskás István a múlt megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet:

 

– Egy nemzetnek gondoskodnia kell arról, hogy egy történelmi korszak vagy egy közösség emlékezete megmaradjon a következő generációk számára. A múzeumokkal és a könyvtárakkal ellentétben a levéltár kevésbé érintkezik széles közösséggel, holott gyakran több évszázados emlékeket, hiteles hivatkozási pontokat őriz – mondta. Az alpolgármester úgy véli, a kiállítás példaértékűen mutatja, hogy a levéltár mennyire hasznos módon lehet jelen a társadalom életében.

 

Szikla Gergő, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár igazgatóhelyettese hozzátette, évek óta küzdenek azért, hogy nagyobb figyelmet kaphasson az a közgyűjtemény, amit a levéltár képvisel. Mint mondta, a levéltár egy nyitott intézmény, ahová bármikor várják a múltat idéző iratok iránt érdeklődőket.

 

– A tárlaton az elmúlt századok emlékeit igyekeztünk közvetíteni a jelenkor számára. Láthatóak a Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen elnevezésű, családtörténet-kutatást segítő projektjének képei, 19. századi iratok vagy épp a szocializmus idejéből fennmaradt brigádnaplók. Emellett helyet kaptak a megyei levéltár karácsonyhoz és újévhez köthető dokumentumai is – mondta Szálkai Tamás, a kiállítás kurátora. A főlevéltáros hozzátette, az érdeklődők megtekinthetik a Debrecen régiójához köthető költők verseit, kézírásait is. Valamint sokak számára ismerős, évtizedes emlékeket felébresztő használati tárgyak és retro játékok is megtalálhatóak.

 

Hajnal László
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában