Programajánló

2021.12.21. 11:00

Karácsonyi koncert jön a javából

Bibliai történetet dolgoz fel a Kodály Kórus közreműködésével zajló hangverseny.

Forrás: Napló-archív

December 21-én, kedden este 7 órától adja karácsonyi koncertjét a debreceni Kodály Kórus, valamint a Savaria Barokk Zenekar a Kölcsey Központban. 

 

A hangverseny Händel József és testvérei – oratóriumát dolgozza fel. Józsefre féltékenyek lesznek testvérei, mivel apjuk, Jákob őt szereti a legjobban, ezért eladják rabszolgának. Egyiptomba kerül, ahol a fáraó testőrsége kapitányának (Potiphera, más néven Putifár) lesz a szolgája. Putifár felesége vonzódik hozzá, de József visszautasítja. Emiatt megvádolja és börtönbe vetteti. 

 

Az oratórium története a börtönben kezdődik, ahol József sorsát panaszolja elhagyatva. Az előadás címszerepét Balogh Eszter jeleníti meg kivételes hangú mezzoszopránként. Mint ismeretes, a barokk előadásokban nem ritka, hogy nők férfiszerepekben, vagy kontratenorok női szerepekben énekeltek. Ilyenformán az előadás korhű, és nem csak a hangszerek tekintetében. 

 

– Gyakran éneklek barokkot, és Händelt igazán szeretem, különösen a világi témájú műveit: az operáit, a koloratúráit, az érzelmi mélységeit, a színeit… Az egész zenei eszköztára velem rezdül, egy húron pendül az én zeneiségemmel – idézte a művel kapcsolatban Balogh Esztert a fonixinfo.hu. 

 

A hangversenyen közreműködik továbbá Jekl László, Megyesi Zoltán, Kéringer László, Ducza Nóra, Bakos Kornélia és Jónás Krisztina mint a történet szereplői, valamint a Kodály Kórus Debrecen, illetve a Savaria Barokk Zenekar. A karácsonyi koncerten vezényel Németh Pál. Az eseményen részt vevők számára a maszkhasználat kötelező. 

 

HBN 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában