Fotókkal

2021.12.18. 14:52

Debrecenben állítanak ki a nagyváradi alkotók

A nagyváradi Tibor Ernő Galéria alkotóinak kiállítása nyílt meg szombat délelőtt Debrecenben, a Partium Házban.

Forrás: Czinege Melinda

Az Ünnep című csoportos tárlat kurátora a ma már Debrecenben élő és tevékenykedő Toró József, a galéria alapítótagja, aki egy alkotással csatlakozott a kiállító képzőművészekhez. 

 

Stanik István szakmai igazgató köszöntőjében az anyaország és a Partium képzőművészetének kapcsolatáról beszélt, majd felidézte az intézmény egyéves fennállásának legemlékezetesebb kulturális eseményeit. A kiállítókat és az alkotói csoportot Csató Töhötöm, a galéria művészeti vezetője mutatta be. Elmondta, hogy tagjaikat stílusban, világnézetben és szemléletmódban is a sokszínűség jellemzi, majd a Tibor Ernő Galéria három évtizedét foglalta össze.  

Forrás: Czinege Melinda

A kiállítás Toró József gondolataival nyílt meg. Beszélt a nagyváradi Kanonok sori pincegaléria létrejöttéről, népszerűségéről és tevékenységéről, majd a kiállított képekről elmondta, hogy  változatos technikájú és tematikájú alkotások kerültek a Partium Ház falaira. A tájképek  leggyakrabban Nagyvárad belvárosát vagy a Körös-partot ábrázolják, melyek Toró József szerint egyedülálló szemléletmódról tanúskodnak. Megfér egymás mellett a kortárs, absztrakt és  a kísérleti szellem, a grafika és a festmény.

Harminc évvel ezelőtt, 1990-ben egyéni és csoportos kiállítások szervezésére alakult meg a képcsarnok, amely a holokausztban elpusztult váradi festő, Tibor Ernő nevét vette föl. Különösen pályakezdő fiatal művészek számára nyújt lehetőséget tárlatok, installációk rendezésére, a kiállítások mellett könyvbemutatók, koncertek, versműsorok, különféle kulturális és közéleti, közösségi események szokták gazdagítani a TEG programját, mely kedvelt találkozóhelye a váradi magyaroknak.  

 

SZD

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában