Több évszázad története

2021.12.18. 12:28

Bronzból öntött érem őrzi a böszörményi iskola múltját

Díszoklevéllel köszöntötte a négyszáz éves gimnáziumot a város önkormányzata pénteken.

Bácsiné Polyvás Imola és Oláh Tibor, a gimnázium igazgatóhelyettesei vehették át a díszoklevelet

Forrás: Horváth Tamás-archív

Idén ünnepelte fennállásának négyszázadik évfordulóját a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium. A jubileumot még szeptemberben, a városnapi programsorozattal párhuzamosan ünnepelték meg. Az intézmény emlékkönyvet adott ki az évforduló alkalmából, amelyben egykori tanárok, diákok, valamint innen indult, ma már országos hírű tudósok írásait foglalták össze. Az őszi ünnepségen bemutatták a kötetet, de emellett több, a gimnáziumhoz kötődő, ma már ismert személyiség látogatott el a városba előadást tartani. 

 

Méltó módon zárták le 

 

Közeledve a 2021-es év végéhez, így a jubileumi esztendő zárásához is, pénteken tartottak ünnepséget Hajdúböszörményben. A járványügyi helyzet miatt ezúttal csak szűk körben ünnepelték meg a négyszázadik esztendő végét. A találkozón díszoklevelet adományozott a gimnázium intézményvezetőjének Kiss Attila polgármester. A városvezető úgy nyilatkozott: ragaszkodtak hozzá, hogy a sok évszázados fennállást méltóképpen zárhassák. Lapunk megkeresésére kifejtette: a város szellemi életének meghatározó eleme a helyi gimnázium még ma is. – Egyetemi rektorokat, püspököket, művészeket, tudósokat és színészeket, sportolókat adott a városnak és az országnak ez az intézmény – sorolta Kiss Attila. Felidézve diákéveit, elmondta, annak idején ő maga csak remegő lábakkal mert belépni a patinás, több mint százéves épületbe. 

 

A díszoklevél mellett limitált példányszámban különleges és egyedi bronz emlékérmet is kibocsátott a városvezetés. Ez maradandó emlékként szolgálhat mindazoknak, akik az intézménynek ma is hívei vagy egykori diákjai voltak. A pénteki ünnepségen a helyi közoktatási intézmények vezetőinek adtak át egy-egy érmet. A 60 milliméteres bronzöntvény egyik oldalán a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium épülete, míg másik oldalán a városi címer látható. 

 

BBI 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában