fotókkal

2021.12.03. 15:34

A Staféta második kiállításának középpontjában a várakozás, illetve az adventi időszak áll

A türelem születése címmel nyitották meg pénteken az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) közös, Staféta elnevezésű új programsorozatának második kiállítását. A tárlatnak a Debrecen-Széchenyi kerti Református Egyházközség Kálmáncsehi Galériája ad otthont.

Fotó: Molnár Péter

Az eseményen Monszpart Zsolt, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója köszöntőjében felhívta a figyelmet a Staféta programsorozat céljára, arra, hogy kiállításokkal segítsék a tehetséges művészek széles körben való megismertetését.

Szánjunk rá időt

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a kiállítás fővédnöke a kiállítással kapcsolatban elmondta, rendkívül fontos, hogy milyen téma, milyen vállalás van jelen a mai magyar társadalomban. – A keresztény megközelítés érvényessége sokaknak nyilvánvaló. Ám az érvényességért harcolni kell, ötletek kellenek – hangsúlyozta, hozzátéve, nagyon örül az ilyen kiállításoknak, melyek során a látogatók kedvet kaphatnak a művészetek felé való nyitáshoz, és reméli sok hasonló olyan kezdeményezés lesz, amely a keresztény világnézetet népszerűsíti, annak üzenetét átadja.

Kósa Lajos | Fotó: Molnár Péter

Fekete Károly, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke beszédében kiemelte, a művészek világában is hatalmas szerepe van a türelemnek, mellyel a megfelelő pillanatban érkezik meg az alkotáshoz szükséges ihlet. Hozzátette, az advent ideje egyben a türelem ideje is, amikor a várakozásunk alatt eljutunk a Megváltóig. – Vannak olyan hamis istenek, amelyek beférkőznek közénk, manipulálnak bennünket, így idő előtt eljutunk valami olyasmihez, ami egyáltalán nem nekünk való, amit a türelmetlenség szül, de nem a javunkra, hanem az ember tönkretételére. Az egocentrikus világnézet arra vezet bennünket, hogy ami nekünk jár, azt erőszakossággal, átgázolva másokon, saját zsebre dolgozással elérhetjük – fejtette ki a püspök, aki szerint türelmetlenül olyan dolgok születnek, amelyekért nem dolgoztunk meg, amelyeket nem érdemlünk, így többek között emiatt is fontos a türelem megszületése, annak megtartása.

Fotó: Molnár Péter

Lovász Krisztián, a Debrecen-Széchenyi kerti Református Egyházközség lelkipásztora úgy fogalmazott: legyen nyitva a templom, az ajtó, ne csak vágyjunk arra, hogy a türelemnek meg kell születnie, tegyünk is érte. – Azért vagyunk itt ma, mert Isten türelmes. Az Ő türelmének köszönhető, hogy most együtt lehetünk – összegezte a lelkész.

A Türelem születése című kiállítás 2022. január 4-ig lesz látogatható a Kálmáncsehi Galériában.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában