advent

2021.11.27. 21:29

Szellősebb lett ugyan a vásár, de a felhozatalra ezúttal sem lehet panasz

Kicsik és nagyok a jégpályán, forralt bor illatától nehéz a levegő, minden ötödik szembe jövő ember majszol valamit – ez már bizony az adventi vásár Debrecen belvárosában.

Fotó: Czinege Melinda

Tavaly elmaradt, cserébe idén megújult, s talán barátibb is lett a kirakodás. Most nem a villamossín mentén tolonganak az emberek, a bódék egy része a főtéren van ugyan ebben az évben is, de a Dósa nádor téren, a Csapó, a Rózsa és a Piac utcán is vannak kincseket rejtő fapavilonok. Jó értelemben szellősebb lett a vásár, de így is csaknem száz vendéglátós és vásáros kínálja a finomságait és kézműves termékeit egészen december 23-ig. Hivatalosan már pénteken megnyílt a vásár – az eső ellenére voltak, akik már ekkor csaptak egy kört –, szombaton pedig már igen sokan bele is vetették magukat a forgatagba.

Egy biztos, a vásár továbbra is az a hely, ahol végre senki nem rohan. Itt van idő megnézni a sapkát, a sálat, a zoknit, a pöttyös bögrét és a kispárnát is, vagy éppen kellemesen eldiskurálni az eladóval a kézműves sajtokról, esetleg a mangalica kolbászról.

Igen sokféle portékát kínálnak az árusok: ékszerek, fazekas termékek, övek, könyvek, különféle hasznos és kevésbé hasznos, inkább csak mutatós tárgyak is megvásárolhatók a bódékban. Bár a legtöbben „csak” enni-inni jönnek. Talán nem meglepő: zsebbe nyúlós andalgás ez, ha valamit harapnánk is közben. A kürtőskalács 1500 forintnál kezdődik, a kenyérlángost ezer forintért adják. Van itt hekktörzs, haltepertő, krumplilángos, kocsonya, kézműves burger, és természetesen a debreceni ízeket is felvonultatják. A forralt bor 250 forintnál kezdődik, bár a legtöbb helyen inkább 300 forintért mérik decijét.

Az óriáskereket ebben az évben mobil jégpálya váltotta a Nagytemplom tövében. Szombat délután kicsik és nagyok korcsolyáztak, láttunk kifejezetten ügyes korizókat is, de voltak, akik még csak bontogatták a szárnyaikat. Nincs is ezzel gond, előttük áll az egész december, hogy elmélyüljenek a jeges sport rejtelmeiben. Igaz, ottjártunkkor sokan a korizókat nézték, de azért akad még látnivaló a vásárban: a jól ismert jegesmedvék újra megjelentek a Kossuth téren, vasárnap pedig felkapcsolják az ünnepi fényeket, ez pedig tudjuk jól mit jelent: izzók ezrei világítják meg a teret.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában