Szavazásértékelés

2021.11.01. 12:20

Örökre szívünkbe zártuk Nyilas Misit

A Légy jó mindhalálig története utolérhetetlen – kedvenc filmjeink között is.

Fotó: mediaklikk.hu

A magyar filmművészet remekei között jó néhány olyan alkotást találunk, amelynek képkockáin feltűnik a cívisváros. Debrecen ilyen szempontból is megkerülhetetlen, hiszen számos kiváló íróval, filmes szakemberrel gazdagítja a hazai irodalom és mozi palettáját. Legutóbb a Mentés másképp című produkció jelenetei forogtak megyeszékhelyünkön, Rózsa Gábor filmjét idén augusztusban mutatták be.

A Hajdú Online az elmúlt héten arra buzdította olvasóit, szavazzanak a számukra legkedvesebb Debrecenben forgatott filmalkotásra. Szerkesztőségünk a teljesség igénye nélkül felsorolt hét művet, amelyek mindegyike elsöprő sikert aratott a mozivásznon és/vagy a televízió képernyőjén. Az érintett filmek ugyanakkor megannyi műfaji és korszakbeli eltérést mutatnak. Előzetes várakozásainknak megfelelően egyetlen jelölt sem maradt voks nélkül, ám az egyik elsöprő többséggel ragadta magához a „helyiek legkedvesebb Debrecenben forgatott filmjének” járó elismerést.

Nem volt kérdés, hogy Hajdu Szabolcs, az új magyar filmes generáció egyik oszlopos tagja központi szerepet kap mini közvélemény-kutatásunkban, a debreceni rendezőnek két alkotását is megmérettettük. Úgy tűnik, a Macerás ügyek éppen emiatt szenvedett óriási hátrányt és ragadt a hetedik helyen, miközben a Fehér tenyér elhappolta előle az összes szavazatot. Az utóbbi Hajdu-produktum a második legnépszerűbb filmként végezte a szavazáson.

A Mentés másképp friss alkotásként került a listába, s végül annyi voksot sikerült begyűjtenie, amivel elcsípte a hatodik helyet. A forgatás a pandémia által nehezített körülmények között zajlott, de ahogy Hollywoodban, itt is happy end lett a vége: nyár végén napvilágot látott Rózsa Gábor lélekboncolgató filmje.

Bizonyára sokan emlékeznek Martin Csaba Dobogó kövek című, alacsony költségvetésű mozijára, amely 2010-ben mutatkozott be a hazai filmszínházakban. Bár a vígjáték műfaját sokan temetik, az öttagú baráti társaság kalandos sztorija mégis besöpört jó néhány szavazatot – igaz, ez csak az ötödik helyhez volt elég.

A negyedik helyre elegendő szavazatot gyűjtött be Pólik József 2017-es rendezése, az Életem legrosszabb napja című dráma/vígjáték, amelyben a főszereplő Gelányi Imrén túl a Csokonai Színház színművészét, Mészáros Ibolyát is láthatjuk.

Odaért a dobogóra Fluor Tomi és Diaz zenés játékfilmje, amely a duó alkotta népszerű formáció, a Wellhello slágereire épült. Ebből látszik, hogy sok fiatal olvasónk aktivizálta magát a voksoláskor, hiszen a #Sohavégetnemérős egy igazi generációs film: a mai huszonévesek életérzését, gondolkodását, problémáit, párkapcsolatait ábrázolja.

A második helyezettről már szó esett, a Fehér tenyér méltán söpörte be az egyik legtöbb szavazatot: a 2006-os Magyar Filmszemlén a legjobb rendezés, a legjobb operatőr, a legjobb producerek, valamint a legjobb vágó Arany Olló díját is megkapta, a külföldi kritikusok és a közönségdíj mellett. A filmet emellett díjazták Karlovy Varyban, Isztambulban, Ljubjanaban és Kaunasban is.

Gyermekkorunk egyik kedvenc történetét dolgozza fel a Légy jó mindhalálig című, 1936-ban bemutatott fekete–fehér, egész estés magyar film, amely Móricz Zsigmond azonos című regénye nyomán készült. Nyilas Misi a szavazatok java részét, mintegy 67 százalékát zsebelte be, ezzel az ő pakkjába került az aranyérem és a debreceni filmrajongók sosem múló szeretete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában