Indul a visszaszámlálás

2021.11.28. 10:00

Kezdődik a hanuka, a fények ünnepe

Negyvennégy gyertya ég el hanuka idején, az utolsót idén december 5-én gyújthatjuk meg.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Napló-Archív

A jól ismert keresztény ünnepek előtt lesz ebben az évben is az egyik legismertebb izraelita örömünnep, a hanuka ünnepe. Ennek történelmi érdekességeiről a Napló nemrég Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztőt kérdezte, aki gyakran foglalkozik más népek, más vallási közösségek naptárának csillagászati titkaival.

– Az általunk használt Gergely-naptáron kívül léteznek úgynevezett luniszoláris naptárak is, melyek valamilyen mértékben magukban hordják a Hold Föld körüli keringésének is a periodicitását, ráadásul gyakran vallási előírásoknak is meg kell felelniük – kezdte a szakember. Megjegyezte, hogy ilyen, rendkívül bonyolult és vallási szabályokat is magában foglaló naptár például a zsinagógai naptár, melynek egyidejű használata a Gergely-naptárunkkal bizony okozhat értelmezési bonyodalmakat.

Fotó: Napló-Archív

– Ilyen esetleges félreértés lehet a hanuka, azaz a fények ünnepének pontos kezdete is. Vagyis az, hogy mikor is kell meggyújtani az ismert kegytárgy, a nyolc­ágú hanukai gyertyatartó legelső gyertyáját. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ilyenkor nem menórát mondunk, használunk, mely hétágú, hanem hanukát, mely a nyolc gyertyán túl tartalmaz egy kilencedik tartót is, abban van a gyújtógyertya, jelképesen a szolga – mutatott rá. Hozzátette: kevesen gondolnák, de a nyolc napon át tartó ünnep gyertyagyújtási hagyományos szertartása során negyvennégy gyertyát használnak fel. A hanukai szertartások ismert gyakorlatának nyomán az első gyertyagyújtást már november 28-án este indítjuk, míg a legutolsó gyújtás pedig december 5-én lesz, legalábbis ebben az évben.

Csodára emlékeznek

A kiszlév hó 25-én kezdődő hanuka templomszentelési örömünnep. Ez az ünnep a jeruzsálemi templom újraszentelésének nyolc napon át tartó ünnepe, a szó maga egyébként megszentelést, megtisztítást, jelent. Ez az ünnep az egyik legnagyobb, nyolc napig tartó zsidó ünnep, a fény ünnepe, amely egy csodára emlékezteti az izraelita népet. Amikor időszámításunk előtt 165-ben a makkabeusok felszabadították Jeruzsálemet és a város híres szentélyét, a szíriai görögök elnyomása alól, amikor meg akarták gyújtani a zsidók az öröklámpást, hogy megünnepeljék a felszabadulást, nem találtak elegendő megszentelt olajat az úgynevezett menórához, csak egy kis korsónyit. Az új olaj sajtolásához nyolc napra lett volna szükség. S lám, az a kevéske olaj éppen nyolc napra mégis elegendő lett. Erre a csodára emlékeznek a hanuka napjaiban, a fény ünnepén, és erre született meg a nyolcágú hanukija, melynek a kilencedik ága a szolgagyertyát tartja, amivel meggyújtják az ünnepi gyertyákat.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában