fotókkal

2021.11.08. 19:57

Képekre álmodott gondolatok a Borsos-villában: megnyílt a Debreceni Fotóklub új tárlata

Az írott és a képi világ fonódik össze a kiállításon.

A Debreceni Fotóklub sokszínű, vegyes műfajokat egyesítő tárlatát mutatták be a vénkerti Borsos-villában hétfőn, a Debreceni Irodalmi Napok (DIN) nyitónapján, követve azt a többéves hagyományt, hogy a programsorozat a kultúra szépirodalomtól eltérő területeit is népszerűsíti. A Képes gondolatok beszédes elnevezés, hiszen a kiállítás nem áll távol a szépirodalomtól.

A debreceni fotósok munkáját bemutató tárlaton ugyanis könyvillusztrációk és olyan montázsok láthatóak, melyeket irodalmi alkotások ihlettek. Nem csak a témaválasztás közös, mindkét esemény jubileumot ünnepel: az irodalmi napokat 50. alkalommal rendezi meg a város, a fotóklub pedig idén 90 éves.

A kiállítás hétfői megnyitóján Pogrányi Péter a Méliusz Juhász Péter Könyvtár nevében mondott köszöntőbeszédet. A DIN programszervezője örömét fejezte ki, hogy az irodalom mellett a színházat, a fotó- és festőművészetet beemelve azok a debreceni kortárs alkotók is előtérbe kerülnek, akik igazán figyelmet érdemelnek.

Subicz István grafikus nyitotta meg a kiállítást. A képzőművész alkalomhoz illően lírikus képekben fogalmazott. – A Képes gondolatok a szó és kép kapcsolatáról, a művészeti ágak összefonódásáról szól. Ahogy a nyelv és az irodalom képes arra, hogy az olvasóban egy képet jelenítsen meg, egy fotó is idézheti a mű hangulatát, a lényegét. Mert nem az a fontos, hogy a részleteket illusztrálja. A vers, a regény és a kép közötti kapocs akkor valódi, ha az egészet tükrözi. Így lesz a képzőművészet és az irodalom egymás édestestvére – mondta.

A kiállítás november 20-áig ingyenesen megtekinthető a Méliusz Borsos-villában.

Hajnal László

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/diakverselessel-kezdodott-az-otvenedik-debreceni-irodalmi-napok-5809262/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában