ősbemutató

2021.11.24. 12:40

Bécsben ünnepelte Pilinszkyt Újhelyi Kinga

A színésznő a költő születésének 100. évfordulója alkalmából koncertezett.

Újhelyi Kinga | Fotó: Napló-archív

Fotó: Molnar Peter

A bécsi Collegium Hungaricum adott otthont nemrég a Csokonai Színház művésze Fényút című elő­adásának Pilinszky János megzenésített meséi alapján. Mint arról a Bécsi Napló a napokban hírt adott, a Collegium Pazmaneum és a Collegium Hungaricum összefogásában a meghívottak a nagy előadóteremben mutatták be a két magyar intézet együttes közönségének előadásukat, amely egyúttal annak ősbemutatója is volt.

Újhelyi Kinga | Fotó: Napló-archív

– A mesemondó színésznő Újhelyi Kinga, énekestársa Fehérváry Lilla, zenésztársaik Ágoston Béla, Pusker János és a hangszerelésért is felelős Dargó Gergely volt, az animáció pedig Szabó Nyulász Melinda, Szarvas Ildikó és munkatársai kiváló munkájának bizonyítéka. A művészi est élményt nyújtó koncertje négy mesére épült, a költő négy „gyermekirodalmi” alkotására. Ötletgazdája a Jászai-díjas színművész, Újhelyi Kinga, aki jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia Kutatóintézetének ösztöndíjasa. Ebben az időszakban vállalkozott Pilinszky János meséinek művészi megzenésítésére, megvalósítva egy olyan szerencsésnek mondható lehetőséget, amelyben megelevenedhetett a Pilinszky megfogalmazásában ritkán megszólaló műfaj, a mese.

Az április óta tartó próbák sorát az Ars Sacra műsorfolyam részeként megvalósult ősbemutató zárta Bécsben. – A Pilinszky-emlékest mind az előadók, mind a műfajok szép, jól sikerült szinkronjának újszerű, érthető, átélhető példája, a közönség tartós tapsa volt a művészcsoport első igazi, megérdemelt elismerése – olvasható a portálon.

A produkciót nemsokára a debreceniek is láthatják, ugyanis november 27-én a Vojtina Bábszínház színháztermében csendül fel Újhelyi Kinga családi koncertje.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában