mozi

2021.11.26. 18:11

Almodóvar-filmek premier előtt az Apollóban

Az Oscar-díjas rendező két új filmjét vetíti a debreceni filmszínház.

Pedro Almodóvar és Penélope Cruz | Fotó: filmtekercs.hu

Ahogy világszerte, a spanyol rendezőnek vélhetően Debrecenben is sok rajongója van, akiknek jó hír lehet, hogy nemsokára nem egy, hanem mindjárt két filmet is láthatnak az Apolló moziban a produkciók világpremiere előtt egy hónappal. Hogy milyen jelentősége van Az emberi hang és Párhuzamos anyák rendhagyó bemutatójának, a Naplónak a napokban Fejér Tamás moziigazgató mondta el.

Hatalmas öröm, hogy ez a rendezvény megvalósul, mert nagyon régóta próbálom megszerezni és vetíteni ezeket a filmeket. Az emberi hang különösen kedves a szívemnek, már a Malter Fesztiválra is próbáltam elhozni, de akkor még nem sikerült

– idézte fel a szakember. Kitért arra is, hogy a rövidfilmek amúgy is nehéz helyzetben vannak, hiszen teljes moziélménynek kevés, amit nyújtanak, az emberek nem szívesen fizetnének ki teljes árat egy harmincperces élményért. A filmkészítők sem biztos, hogy moziba szánják őket, inkább a fesztiválokon szoktak bemutatkozni.

– Nagyon nehéz volt összehozni az eseményt, és sokáig vártunk a spanyol gyártó pozitív megerősítésére, de azt hiszem, megérte, hiszen rengeteg filmrajongót fogunk boldoggá tenni december 3-án Debrecenben – tudatta. Hogy miért tartja különlegesnek a rendezőt, a moziigazgató úgy fogalmazott: Almodóvar filmjeiben sok a dráma, a szenvedély, bonyodalom, sírnak és nevetnek is a karakterek, de talán a legunikálisabb az, ahogy a nőket megjeleníti. Almodóvar kisujjból hoz csodálni való, erős nőket, miközben azok gyengék és gyengédek is lehetnek. Nem is csoda, állítólag nők között cseperedett fel, és állandóan a gondolataikat hallgatta.

Pedro Almodóvar és Penélope Cruz | Fotó: filmtekercs.hu

Értékes darabok

– Almodóvar zsenialitása megkérdőjelezhetetlen. Vannak filmek, amelyek sztoriban erősek és vannak, amelyek látványban. Bizonyos alkotások egyszerre tudják hozni mindkettőt, ilyen például Pedro Almodóvar is. Tudom, hogy rengeteg rajongója van a rendezőnek Debrecenben, hiszen néhány évvel ezelőtt, amikor az alkotó 70. születésnapja alkalmából levetítettünk tőle 7 filmet 7 kísérő-előadással, teljesen megtelt a terem, pedig minden korábbi filmje elérhető alternatív formában is – tette hozzá. Végül megjegyezte: az, hogy a budapesti Spanyol Filmhét után az országban elsőként az Apollóban mutatkozhatnak be ezek a filmek egyedüli vidéki helyszínként, csodálatos dolog, mivel nagyon rég vetíthettek ilyen értékes darabokat a premier előtt több mint egy hónappal.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában