ízes tradíció

2021.11.14. 13:34

A kenderkócosok felelevenítették a Márton-napi hagyományokat

Fonott hajú lányok, néptáncos ruhába öltözött kicsik és nagyok sürögtek, forogtak szombaton a püspökladányi Dorogi Márton Művelődési Központ aulájában.

Fotó: Lévai Péter

Ekkor tartotta ugyanis Márton-napi libaságok nevet viselő rendezvényét a Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület. – Szent Márton napjához különböző legendák tartoznak, ezért például lámpásokat is készítenek majd a gyerekek, illetve nagyon sok libás játékkal is készültünk – tudatta Nagy András Balázsné Baranyai Hajnalka, az egyesület elnöke. A legenda szerint Szent Mártont püspökké akarták avatni, azonban ő ezt nem akarta, ezért elbújt egy ólban, ahol libák voltak. A libák gágogása árulta el, így találtak rá – ekképp fonódik össze ez a nap a libákkal. A szombati rendezvényen libalakomával várták a táncosokat és kísérőiket, sőt, süteménysütő versenyt is hirdettek: ki-ki elkészíthette azt az édes vagy sós süteményt, ami szerinte kötődik ehhez a naphoz.

Fotó: Lévai Péter

Az egyesület elnöke köszöntőjében hangsúlyozta a helyi hagyományok mellett fontosnak tartják a történelmi Magyarországon gyökerező különböző tájegységekhez köthető népszokások, táncok, dalok megismertetését. – A mai napon interaktív módon tánccal, játékkal, énekkel és a Márton-naphoz kapcsolódó ételekkel szeretnénk bemutatni e jeles nap hagyományait, bízva abban, hogy ezek az értékek ismét helyet találnak családok, baráti társaságok, közösségek életében – mondta.

A rendezvényt Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki a Márton-nap jelentőségéről beszélt. Mint mondta, mintegy összegző nap volt ez, amikor az elvégzett munkáról számot adtak az emberek, s egy nagy mulatsággal, bállal zárták a munkában gazdag időszakot.

Fotó: Lévai Péter

Tóth Lajos polgármester az egyesület hagyományőrző munkáját méltatta. – Külön örülök annak, hogy a Márton-nap kezd visszalopózni a köztudatba, korábban nagyon középpontban volt, de egy időben egy kicsit elsiklott. Remélem, a mai napon ezek a hagyományok mindenki számára felelevenítődnek – mondta.

Az interaktív néprajzi előadás keretében Nádas Imréné, Nagy András Balázs, Nagy András Balázsné Baranyai Hajnalka, az egyesület táncosai és a Bakator Zenekar elevenítette fel Szent Márton napjához leginkább köthető hagyományokat és legendákat. – Itt beszélni fogok a pásztorünnepről, a pásztorhagyományokról, a behajtással kapcsolatos ünnepről és arról az időszakról, amikor már az állatokat behajtották, a terményeket feldolgozták. Ekkor jön az ünnepi időszak, amikor mindezt elfogyasztják, jönnek a lakodalmak, disznótorok és mindenféle olyan télhez kapcsolódó ünnep, amikor még szabad mulatozni – részletezte Nagy András Balázs.

Fotó: Lévai Péter

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában