koszorúzás

2021.11.17. 16:10

A Debreceni Virágkarnevál megálmodójára emlékeztek

Az emlékezőbeszédet követően Béres András családja, egykori és mai néptáncosok, valamint helyi intézmények képviselői is elhelyezték koszorúikat az emléktáblánál.

Fotó: Molnár Péter

Egykori lakóhelye, a Jászai Mari utca 6. szám alatti társasház falán helyezett el emléktáblát Dr. Béres András néprajzkutató, a Déri Múzeum egykori igazgatójának emlékére a Cívisporta Egyesület és a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány.

– Egy szorgalmas és eredményes kutató életútja rajzolódik ki munkásságából, de Béres András nem elégedett meg a könyvek és néprajzi források kutatásával. 1948-tól maga is táncolt és 1950-ben megjelent a város kulturális életében, mint a Debreceni Népi Együttes alapítótagja. A Varga Gyulával közösen létrehozott művészeti csoportot 1990-ig vezette – mondta beszédében Duffek Mihály, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán az ünnepélyes táblaavatón.

Az egykori néprajzkutató, néptáncos-koreográfus nevéhez fűződik még a Debreceni Virágkarnevál elindítása is, amely mára határon innen és túl is ismertté vált.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában