Programajánló

2021.10.15. 13:48

Verses szereplőmustra a debreceni kiállítás záróestjén

A Csokonai Színház a programmal Tar Sándor emléke előtt tiszteleg.

Fotó: Csokonai Színház

Szimultán város − Tar Sándornak lenni című színészválogatás-performance-szal zárul szombaton 18 órától Németh Hajnal MagdaFeszten nyílt kiállítása a Csokonai Irodalmi Labor kiállítótermében. Mint arról a teátrum sajtóosztálya tájékoztatott, a darab egy részben instrukciókon alapuló és koreografált, de alapvetően az egyéni improvizációnak teret adó nyilvános színészválogatás. Tulajdonképpen egy „Tar Sándor-casting”, tehát a költő személyének megformálása több színész által, korra és nemre vonatkozó elvárások nélkül.

A nyilvános színészválogatás alapja Tar Sándor Szőke város című versének, illetve a vers részleteinek felolvasása vagy egy kiemelt részlet rövid, jelenetszerű előadása, melyet improvizatív zenei előadás kísér. A happeningszerű előadásnak a közönség is részese lesz, mivel a casting nyitott és átjárható helyzetben történik – ismerteti a színház.

Minden jelölt Tar Sándorrá válik

– Maga a színészválogatás tulajdonképpen céltalan, pontosabban öncélú, hiszen nincsen semmilyen konkrét darab vagy film, ami megvalósulna ezt követően, illetve senkit nem választanak ki. A performance idejére viszont minden jelölt Tar Sándorrá válik, azonosulva személyével kortól, nemtől, bármilyen tulajdonságtól függetlenül – tudatta a Naplóval a teátrum.

Az esten a Csokonai Színház társulatának tagjai közreműködnek, szaxofonon André Vida játszik.

HBN

Borítókép: Keresztes Tamás is részese volt az átváltozásnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában