Huszárok tisztelegtek

2021.10.11. 13:32

Tábla őrzi az emlékét Nagyléta szülöttének

A létavértesi Árpád téri iskolai könyvtár falán kapott helyet a szombaton felavatott, felirattal ellátott alkotás.

Fotó: Városháza

Fotó: Kovari Krisztian

A településhez kötődő Kerekes József huszár századosnak állítottak emléket a Hajdú-Bihar-, Maros- és Szilágy megyei, valamint a Szentjobbi és a Bihardiószegi Hagyományőrző Huszárok. Az emléktábla ünnepélyes leleplezésével egyúttal a tizenhárom aradi vértanú emléke előtt tisztelegtek a megjelentek.

Az eseményen köszöntőt mondott Csontos János, a Hajdú-Bihar megyei Hagyományőrző Huszárok századosa, az emléktábla elhelyezésének kezdeményezője. Ünnepi beszédében Menyhárt Károly polgármester a magyar forradalom és szabadságharc 172 évvel ezelőtti hőseit méltatta, külön is emlékezve az aradi 13 vértanú tábornokra, valamint a Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajos miniszterelnökre. Az emléktáblát Szimicsku Ferenc görög katolikus esperes szentelte meg.

Fotó: Városháza

Harcolt Jellasics ellen

Kerekes József 1816-ban született Nagylétán, polgári, görögkatolikus családban. 1835-ben még közvitéz, majd a ranglétrán haladva 1846-ban őrmester a 9. Miklós huszárezredben. 1848 szeptemberében ott harcolt Jellasics ellen a honvédseregben. 1849-ben főszázados volt a 18. Attila huszárezredben. A dokumentumok alapján 1867/68-ban a Debreceni Honvédegylet tagja volt. Debrecenben hunyt el 1886-ban.

Turóczi Barnabás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában