Fesztivál

2021.10.14. 11:49

Színészválogatás-performansz zárja le a MagdaFesztet

A darab egy részben instrukciókon alapuló és koreografált, de alapvetően az egyéni improvizációnak teret adó nyilvános casting.

Forrás: Csokonai Színház

A Szimultán város−Tar Sándornak lenni című színészválogatás-performansszal zárul október 16-án 18 órától Németh Hajnal MagdaFeszten nyílt kiállítása a Csokonai Irodalmi labor Kiállítótermében (Kossuth utca 1). A Csokonai Színház közleménye szerint tulajdonképpen egy “Tar Sándor castingot” tartanak, ahol Tar Sándor személyét formálja meg több színész, korra és nemre vonatkozó elvárások nélkül.

A nyilvános színészválogatás alapja Tar Sándor “Szőke város” című versének, illetve a vers részleteinek felolvasása, vagy egy kiemelt részlet rövid, jelenetszerű előadása, melyet egy improvizatív zenei előadás kísér. A happening-szerű előadásnak a közönség is részese lesz, mivel a casting egy nyitott és átjárható helyzetben történik. Maga a színészválogatás tulajdonképpen céltalan, pontosabban öncélú, hiszen nincsen semmilyen konkrét darab vagy film, ami megvalósulna ezt követően, illetve senki nem kerül kiválasztásra.

A performansz idejére viszont minden jelölt Tar Sándorrá válik, azonosulva személyével, kortól, nemtől, bármilyen tulajdonságtól függetlenül. Erről eszünkbe juthat egy film, a “Being John Malkovich” Spike Jonze rendezésében 1999-ből, valójában innen ered a performansz alcíme is.

Színészválogatás-performansz, október 16., szombat, 18:00-19:30

Tar Sándor “Szőke Város” című verse alapján (1969, Drezda)

Közreműködők: a Csokonai Színház társulatának tagjai és André Vida szaxofonon

Csokonai Színház – Csokonai Irodalmi Labor, Kiállítóterem, 4024 Debrecen, Kossuth utca 1.

A performansz a “Szimultán város” című kiállítás záróeseménye, a kiállításról több információ itt található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában