Párizsi absztraktok

2021.10.02. 19:21

Szenzációs absztrakciók: nagyszabású tárlat nyílt meg a Modemben

Párizsi absztraktok címmel nyílt meg szombaton a kortárs és modern művészeti központ gigatárlata.

Puskás István alpolgármester a szombati megnyitón | Fotó: Molnár Péter

Palya Bea fellépésével kezdődött szombat délután a Modem művészettörténeti szempontból is meghatározó gigatárlata, a Párizsi absztraktok megnyitója. A '30-as években tevékenykedő Abstraction-Création elnevezésű párizsi alkotócsoport száz alkotót vonultat fel, és csaknem ötven éve ez az első nagyszabású tárlat a témában a New York-i és a párizsi kiállítások után.

Fotó: Molnár Péter

Tizenöt év kutatói és három év szervezői munka után most Debrecenben is láthatók többek között Kandinszkij, Hélion, Ben Nicholson és Alexander Calder alkotásai, de magyar művészek, Moholy-Nagy László, Alfred Reth, Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkáit is kiállították.

A Modem előterében először a Modem egyik alapítótagja, Kósa Lajos országgyűlési képviselő mondott köszöntőbeszédet, melyben kitért a galéria 15 évvel ezelőtti megalakulására is. – Eredetileg kínai áruházat terveztek a Modem helyére, büszke debreceniként úgy döntöttünk, hogy inkább az ország második legnagyobb alapterületű kortárs és modern galériáját építjük meg – idézte fel. Elmondta, hogy az egyetemmel már tárgyalást kezdeményeztek a felsőfokú képzőművészeti oktatással kapcsolatban, majd úgy fogalmazott:

a Párizsi absztraktokkal a Modem, Debrecen, így Magyarország is felkerülhet Európa képzőművészeti térképére.

Fotó: Kósa Lajos | Fotó: Molnár Péter

Puskás István alpolgármester emlékeztetett: a kiállítás beharangozásakor úgy fogalmaztak: nem egy egyszerű, nemzetközi együttműködésben megvalósult kiállítás van készülőben, hanem egy minőségében új tárlat, új fejezet a Modem történetében. – A Párizsi absztraktok nemcsak a Modem és Debrecen történetében meghatározó, hanem hozzátesz valamit az egyetemes művészettörténethez is – fogalmazott. Végül megköszönte a Modem munkatársainak és Koroknai Editnek, a galéria egykori vezetőjének munkáját.

Puskás István alpolgármester a szombati megnyitón | Fotó: Molnár Péter

Vizi Katalin, a Modem vezetője kiemelte: a Párizsi absztraktok a világ bármelyik galériájában megállná a helyét, ezzel a Modem felkerült a képzőművészet nemzetközi térképére. – A Pompidou Központ és más galériák sem adnak kölcsön képeket olyan intézménynek, amelyben nem bíznak meg – fogalmazott.

Mészáros Flóra, a tárlat kurátora kiemelte:

nem vándorkiállításról vagy partnerintézményekkel megvalósult kiállításról van szó, hanem nemzetközi kutatáson és kölcsönzéseken alapuló tárlatról, mely az első Magyarország történetében.

A Párizsi absztraktokat Sarah Wilson, a Courtaulds Institute of Art professzora nyitotta meg. A tárlatot 2022 január végéig láthatja a közönség.

Mészáros Flóra | Fotó: Molnár Péter

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában