Kultúra

2021.10.26. 15:24

Összművészeti találkozót szervezett a DESzínház és a Csokonai Színház

A MUST nevű egyetemi és ifjúsági összművészeti fesztivált első alkalommal rendezték meg.

Az egykori Egyetemi Színjátszó Fesztivál hagyományait folytatva első alkalommal szervezett „MUST” címmel Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozót október 11. és 23. között a Debreceni Egyetemi Színház együttműködve a Csokonai Színházzal – írja a hirek.unideb.hu.

Az egyetemi színház (DESzínház) korábban 2009-ben rendezte „ESZTIakartátok...” elnevezéssel az első egyetemi színjátszó találkozót, amelynek szervezésébe már akkor is bekapcsolódott a Csokonai. Az azóta eltelt több mint egy évtized alatt folyamatosan működött és bővült a rendezvény,

amely 2021-re I. MUST néven egyetemi és ifjúsági összművészeti fesztivállá nőtte ki magát.

– A MUST egyszerre utal a muszáj, kell jelentésű angol segédigére és az októberi szüretek alkalmával készülő italra – mondta Lakó Zsigmond. A DESzínház társulatának vezetője hozzátette: a program magja továbbra is a színházi találkozó maradt, ahol – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is képviseltették magukat a hazai egyetemi színházak.

– Az elmúlt években már sikeresen működő Malter Filmfesztivál és Slam Poetry verseny mellett ebben az évben helyet kaptak a programban koncertek és kiállítás is, így az eddigi öt napos időtartam kéthetesre bővült – tette hozzá Lakó Zsigmond, a fesztivál főszervezője. A találkozó programjában hat színházi előadás szerepelt, köztük egy debreceni ősbemutató: a Déri Múzeum felkérésére Formanek Csaba írt darabot „Én vagyok a kíváncsi” címmel Ady Endre egy titkos hódolójáról a költő halálának 100. évfordulójára.

Az esemény keretében Hofgárt Károly munkáiból nyílt fotókiállítás a DESz24 előtti téren, emellett koncertek és a DebreSlam is szórakoztatta a közönséget. Simon Márton és Háló Gergő zenés slam poetry estet adott, a Vojtina Bábszínházban pedig slamversenyén szurkolhattak a nézők – az első három helyet a DESZínházas tagjai: Bakota Zalán, Somogyi Tibor és Birinyi Dominika szerezték meg, akik a díjesőt követően az Apolló moziban a Malter filmfesztivál díjátadóján a nyertes filmekhez szereztek slammeket. A Malter fővédnöke idén is Hajdu Szabolcs rendező, színész és Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója volt.

A Szegedi Egyetemi Színház Rejtő-kabaréval, a Janus Egyetemi Színház pedig egy Trianon megemlékezéssel lépett a debreceni közönség elé. A DESzínház két előadással – Az ezredik éjszaka és a Tartuffe – képviseltette magát. A rendezvény színvonalát a gazdag kínálat mellett tovább emelte, hogy Debrecen kulturális életének kiemelkedő szereplői nyújtottak támogatást a program megvalósításában, köztük a Csokonai Színház, a Csokonai Irodalmi Labor, a Vojtina Bábszínház, a Déri Múzeum, az Apolló Mozi, a Nagyerdei Víztorony és természetesen a Debreceni Egyetemi Színház terei is fontos szerepet kaptak.

Ezek is érdekelhetik