határon innen és túl

2021.10.27. 18:44

Erdély csodálatos kincsei elevenednek meg a Gyöngyös Kalotaszeg eseményein – fotókkal

A rendezvénysorozat nyitónapján a Hajdú Táncegyüttes két fiatal tagja mutatott be kalotaszegi táncokat a DEMKI Tímárházban.

Fotó: Kiss Annamarie

Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere hangsúlyozta: ez a produkció szimbolizálta azt, ahogyan Debrecen magáról és a nemzeti kultúra ápolásáról gondolkodik. Kifejtette, hogy Debrecen számára nemcsak a saját hagyományainak megőrzése a fontos, hanem jelentős az a felelősség is, amivel a szűkebb és tágabb környezete iránt viseltetett.

– A határaink messze nem érnek véget a várostáblánál, a tágabb értelemben a Hortobágy és az Érmellék körül húzódnak. A cívisváros mindig – ha úgy tetszik, spirituálisan és virtuálisan – tágabb körben gondoskodik magáról. Ha pedig a Bihari hegyekig elérnek a határai, onnan már nagyon közel van Kalotaszeg – mondta, hozzátéve, a megyeszékhelyen természetes, hogy jelen van és él a magyar és az erdélyi kultúra.

A leghitelesebb kép

A Tímárházban autentikus képet kaphatunk Kalotaszeg világáról az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület-Kalotaszegi Barangoló Alkotócsoportjának és Pauer Dániel Élménymorzsák Kalotaszegről című kiállításán. A tárlat fotók, ékszerek és viseletek segítségével vonultatja fel az erdélyi területen végzett gyűjtőmunkát.

Molnár Anett egyesületi elnök elmondta, idén online konferenciát szerveztek Kalotaszeg kincsei címmel. A virtuális találkozást személyes követte Törökszentmiklóson augusztus 7-én, ott mutatták be először a kiállítást.

A tárlat Debrecenből tovább vándorol majd azokra a településre, ahol a jelenlegi alkotók élnek vagy dolgoznak.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában