az öncélúság ellenében

2021.10.28. 17:11

A klasszikus építészet nem jobb- vagy baloldali kérdés

Justin Shubow, a National Civic Art Society nonprofit szervezet elnöke tartott előadást az Aranybikában.

Fotó: Czinege Melinda

„Kockaépületek vagy neoklasszicista kastélyok: kortárs építészet klasszikus hagyományai” címmel tartott angol nyelvű szakmai rendezvényt a Mathias Corvinus Collegium Debreceni Képzési Központja csütörtökön este, az MCC Aranybika Debrecenben.

A rendezvényen Justin Shubow, a National Civic Art Society nonprofit szervezet elnöke, a Roger Scruton Örökség Alapítvány Tanácsadó Bizottságának tagja tartott előadást, a program moderátora pedig Stephen Sholl, Virginia Tech School of Public and International Affairs MA hallgatója, valamint a Hungary Foundation és az MCC budapesti ösztöndíjprogramjának junior ösztöndíjasa volt.

Justin Shubow | Fotó: Czinege Melinda

Az öncélú, posztmodern kocka ellen

A National Civic Art Society egy nonprofit szervezet, amely a klasszikus hagyomány szerinti művészetet és építészetet promotálja. Donald Trump 2018-ban Justin Shubow-t jelölte ki az Egyesült Államok Képzőművészeti Bizottságának élére, amely a főváros épületeinek esztétikai látképéért, elrendezéséért, valamint tervezéséért felel. Sok cikke és publikációja jelent meg többek között a The Washington Post-ban és a Forbes magazinban is. Ezen kívül Justin Shubow a Roger Scruton Örökség Alapítvány Tanácsadó Bizottságának tagja.

A corvinak.hu cikke szerint Justin Shubow építészkritikus (akit a Biden-adminisztráció azonnali hatállyal menesztett az Egyesült Államok Képzőművészeti Bizottságának elnökségéből) azt vallja, hogy a klasszikus építészet nem jobb- vagy baloldali kérdés. Shubow a klasszikus és a hagyományos építészettel szembeni hátrányos megkülönböztetés megszüntetéséért és az öncélú, posztmodern kockaépületek ellen küzd a scrutoni hagyományokat követve.

Fotó: Czinege Melinda

A nemzeti értékeket felelevenítve

Hivatali tisztségében Justin Shubow vállszélességgel kiállt a Trump-kormányzat által kiadott, a „szép szövetségi polgári építészet népszerűsítéséről” szóló végrehajtási rendelet mellett. Az írás szerint ennek az a lényege, hogy a kortárs és modernista építészettel szakítva, a nemzeti értékeket felelevenítve a klasszikus építészetet kívánta az új szövetségi épületek preferált stílusaként (újra) meghatározni.

HBN

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/teljes-koru-felujitast-terveznek-ujra-debrecen-ekkove-lehet-az-aranybika-5632523/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában