koszorúzás

2021.10.15. 18:36

A győztes Bocskai csatára emlékeztek Álmosdon

Bocskai István személye és tettei ma is követendő példát állítanak elénk.

1604. október 15-én Álmosd határában arattak győzelmet Bocskai István hajdúi Basta császári tábornok serege fölött. A győztes csata 417. évfordulóján koszorúzással egybekötött ünnepséget tartottak a pénteken Bocskai-emlékműnél, ahol Tóth Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepségen Bocskai István hármas győzelméről szólt: az első győzelem az, amit önmaga, a második, amit a hajdúk és a jobbágyok, a harmadik pedig amit a császári sereg felett aratott.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

– Csak a nyolcadik rohamra sikerült győznie a császári sereg felett. Sokan feladják a küzdelmet a mai világunkban is az első sikertelen nekifutás után, pedig ha valamit tényleg el szeretnénk érni az életünkben, akkor ahhoz foggal-körömmel ragaszkodnunk kell – mondta.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, Bocskai szabadságharcának győzelme nemcsak a hajdúknak hozott szabadságot, hanem lezárt egy tizenöt évig tartó háborút, visszaállította Erdély függetlenségét, a magyar nemesség szuverenitását, és a vallási szabadságjogokat. Úgy véli, Bocskai személye, tettei napjainkban is követendő példák a számunkra, hiszen szabadságvágyunk ma is töretlen. Mint mondta, akkor vagyunk szabadok, ha eldönthetjük, milyen hagyományok és milyen értékrend szerint élünk, ha szabadon megvallhatjuk nemzeti hovatartozásunkat, magyarságunkat.

HBN

Ezek is érdekelhetik