jövő szerdán koncert

2021.10.17. 12:11

A barátság tartja össze a Debrecen Big Bandet

A debreceni zenekar jubileumi koncertjén a múlt, a jelen és a jövő is megjelenik a színpadon.

Fotó: Fejes Márton-archív

Idén kettős jubileumot ünnepel a Debrecen Big Band; a Debreceni Őszi Fesztiválon nagy koncerttel, sok-sok vendéggel emlékeznek meg arról, hogy 15 éve játszanak big band zenét, és tíz éve viseli mostani nevét a zenekar.

Daróczi László | Fotó: Napló-archív

– Előtte is játszottunk fúvószenekarként, 15 évvel ezelőtt gondoltuk azt, hogy stílust váltunk, ennek a gyümölcse az október 21-i koncert. Korábban is voltak már ilyen nagyobb volumenű fellépéseink, az előző jubileumi koncerten öt énekes, nyolc szólista és három tánccsoport lépett fel velünk – idézte fel a Napló kérésére Daróczi László, a Debrecen Big Band vezetője.

A mostani – a Kölcsey Központban tartandó – koncerten egy kicsit a múltba is tekintenek, de azokat a számokat is előveszik, amelyeket még sosem játszottak. Az elmúlt évtizedben számos élménnyel gazdagodott a zenekar, ezekre is kitértünk beszélgetésünkkor. – A külföldi útjainkhoz és a koncertjeinkhez is nagy élmények fűződnek. Minden koncert ünnep számunkra, hiszen együtt lehetünk a közönséggel. Az a célunk, hogy akik eljönnek a koncertjeinkre, jól érezzék magukat, és feltöltődve, nagy élménnyel menjenek haza – vallja.

Zenész barátokkal együtt

A Debrecen Big Band taglétszáma húsz főre tehető, a zenekarvezető szerint a barátság tartja egyben ezt a nagy formációt, bár az évek alatt voltak, akik tanulmányaik, munkájuk miatt elszakadtak a zenekartól. – A Debrecen Big Bandet a barátság tartja össze, bizonyíték erre az, hogy nem a pénzről és nem a jövedelmezésünkről szól az egész, hanem arról, hogy élményekkel töltődjünk fel. Ha az emberek szeretnek valamit csinálni, együtt dolgozni bizonyos ügy érdekében, akkor ez a kapocs sokkal erősebb lesz – mondta Daróczi László, aki idestova már 46 éve zenél, sőt, lánya is a csapatot erősíti.

A zenekarban a „nagy öregek” mellett fiatalok is vannak, jelenleg a dobosuk és a harsonásuk sincs 20 éves.

Céljuk továbbra is az, hogy a fiatal tehetséges zenészeket támogassák, és lehetőséget adjanak nekik arra, hogy megismerjék a jazz, ezen belül is a big band zenét.

És ott vannak még azok, akik nem tagjai, de jó barátai ennek a formációnak, így koncertjeiken is rendszeresen fellépnek. A jövő heti koncerten újra itt lesz a „magyar Tom Jones”, a „szving nagykövete”, Majsai Gábor, de a Liszt-díjas Horváth Charlie is velük ünnepel. A jubileumi esten velük lesznek zenész és táncos barátaik egyaránt, az utóbbiak táborát a Valcer Táncstúdió és Badacsonyi Róbert sztepptáncosai erősítik.

– Azt tapasztaljuk, hogy igény van az élő zenére. Sok múlik a rendezvényszervezőkön, hogy a programokat hogyan állítják össze, de ahol már jártunk, oda visszahívnak bennünket mindig. Ez visszacsatolás: ha az emberek kapnak egy minőségi produkciót, akkor azt igénylik – mondta a zenekar vezetője.

Kiss Dóra

Borítókép: a szving nagykövete, Majsai Gábor is a Debrecen Big Banddel ünnepel a jövő héten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában