Vajára települtek a vásznakkal

2021.09.04. 16:33

Vár ihlette ecsetvonásokkal, Maticska Jenő szellemében

Alkotótáborral zárta a nyarat a debreceni képzőművészeti kör.

Fotó: Fotó: Kerékgyártó Kálmán-archív

A Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör idén nyáron is megtartotta egyhetes alkotótáborát, melynek részleteiről Kerékgyártó Kálmán debreceni író, költő, a képzőművészeti kör vezetője beszélt a Naplónak.

– A Maticska Jenő Képzőművészeti Kör 2008 augusztusában alakult Nagybányán, a modern magyar festészet bölcsőjében. Jelenleg huszonkét aktív taggal, évről évre rendszerint Románia magyarlakta területén választjuk ki alkotótáboraink helyszínét, ám a pandémia miatt idén Vaján telepedtünk le a vásznakkal, a vajai vár igazgatója és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – fogalmazott. A találkozókon hagyományosan az alkotó művészek barátai, családtagjai is részt vesznek, ez most sem volt másként. Kerékgyártó Kálmán hozzáfűzte, hogy rendszerint határon túli helyszínt választ a közös munkára a társaság, a járványhelyzet miatt azonban tavaly is belföldön, Hejcén kaptak helyet a festőállványok.

Az alkotások témája és eszközhasználata is szabadon választható volt, de jellemzően a város nevezetességei, festői szépségű tájai, valamint a vajai vár adta a témát a tábor résztvevőinek. Jövőre az idei munkákat felvonultató csoportos kiállítást is szerveznek a településen. – A pandémia miatt az utóbbi években kevesebben vettek részt a találkozókon, ám a műtermekben aktívabban dolgoznak a képzőművészeti kör tagjai – tudatta az alkotótábor szervezője.

A Maticska Jenő Képzőművészeti Kör több Holló László-díjas taggal működik, emellett a közösség szinte minden alkotója helyet kap a Debreceni Őszi Tárlat kiállítói között – ismertette Kerékgyártó Kálmán.

Élményekkel az értékekért

A fiatalon elhunyt Maticska Jenő festőről elnevezett közösség tagjai olyan elhivatott festők, grafikusok, írók, költők, akik nemcsak szívesen gyarapítják szakmai és technikai tudásukat, hanem meg is osztják ismereteiket egymás közt, és a körhöz csatlakozók részére is elérhetővé teszik azokat. Tevékenységük kézzelfogható, átélhető tudást biztosít, kreativitásra sarkall, közösségi, önkéntes cselekvésre ösztönöz.

A kör a festőművészet hazai hagyományainak ápolásán kívül a nemzetközi kapcsolatok építését, a határon túli magyarság kulturális értékeinek feltárását szorgalmazza. Hosszú távú célkitűzése a különféle művészeti ágakban tevékenykedő magyar nagyságok értékeinek kutatása, megörökítése és továbbadása.

Összejöveteleik tematikája segíti, hogy a résztvevők történelmi, művészettörténeti ismeretei bővüljenek, színesedjenek, személyes benyomásaikat, élményeiket, látásmódjukat pedig alkotások formájában megörökíthessék. Ezeket a műveket az elmúlt években több, kisebb-nagyobb, egyéni és csoportos kiállítás formájában tárták a nyilvánosság elé nemcsak Debrecenben, hanem több vidéki településen, valamint Erdélyben.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában