Nemzetközi filmfesztivál

2021.09.04. 16:50

Röpködtek az autogramok és a szelfik Velencében

Látványban és hírességekben sincs hiány a fesztiválon.

Italian actor and director Roberto Benigni attends a photocall for the "Masterclass by Roberto Benigni - Golden Lion for Lifetime Achievement" during the 78th Venice Film Festival, on September 2, 2021 at Venice Lido. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)

Fotó: AFP / Filippo Monteforte

A velencei filmfesztivál hangulatához szervesen hozzátartozott az esti díszbemutatókhoz vezető vörös szőnyeg előtt összegyűlő rajongók tömege, akik létrákkal, zsámolyokkal, nemegyszer sátorral felszerelkezve naphosszat várakoztak a tűző napon vagy éppen szakadó esőben, hogy autogramot vagy közös szelfit kérhessenek kedvenceiktől. Idén magas paraván zárja el a vörös szőnyeget a bámészkodó rajongók elől, és az egyébként egymást taposó fotósok is csak kellő távolságot tartva, többnyire a helyükön ülve fényképezhetik az itt felvonuló hírességeket.

Látványban és hírességekben pedig most sincs hiány. Miközben e sorokat írom, éppen Paolo Sorrentino filmjének, az È stata la mano di Diónak (The Hand of God) a vörös szőnyeges bevonulása zajlik, melyet jobb híján a sajtószobában kihelyezett monitoron követek. A többek közt Az ifjú pápa és Az új pápa című HBO-sorozatokat is jegyző nápolyi születésű rendező személyes hangvételű alkotása a ’80-as évek Nápolyába kalauzol vissza bennünket, pontosabban 1984-be, amikor Nápolyban megtörtént a csoda: a Napoli leszerződtette Diego Maradonát. A film hőse, Fabietto számára is sorsfordító év ez. Ekkor határozza el, hogy hátrahagyva szülővárosát, Rómába indul, hogy filmrendezőnek tanulhasson. Sorrentino sok elemében Fellinit idéző alkotása kapta eddig a legnagyobb tapsot a sajtó képviselőitől.

Meglepő végkifejletet

Hatalmas ováció fogadta a szintén olasz színész-rendezőt, Roberto Benignit a nyitógálán, akinek a pályafutása előtt Arany Oroszlánnal tisztelgett a fesztivál. Szerettem volna a Benigni által tartott mesterkurzusra bejutni, de akkora volt az érdeklődés, hogy a jegyek a szokásosnál is hamarabb elkeltek.

Nagy várakozás előzte meg az Oscar-díjas Jane Campion filmjét, melyben a Sherlockként népszerűvé vált Benedict Cumberbatch ezúttal teljesen új oldaláról mutatkozik be. Cumberbatch igazi macsó cowboyt alakít a The Power of the Dog című, gyönyörűen fényképezett, lassan kibontakozó és meglehetősen meglepő végkifejletet tartogató alkotásban, amely hamarosan a Netflix kínálatában is elérhető lesz. A Netflix egyébként uralja a 78. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica versenyprogramját, szinte alig volt eddig versenyfilm, mely előtt ne tűnt volna fel az ismert logó, de az ezzel az emblémával ellátott vízi taxik is gyakran láthatók a Lidó di Venezia felé vezető vízi úton, hogy az online terjesztő és gyártó által készített filmek képviselőit és sztárjait szállítsák. Ez már csak azért is említésre méltó, mert a júliusban lezajlott cannes-i film­fesztivál még mindig határozottan nemet mondott az online forgalmazók, többek között a Netflix alkotásaira.

Váró Kata Anna, Velence, 2021. szeptember 3.

Borítókép: Hatalmas ováció fogadta az olasz színész-rendezőt, Roberto Benignit a nyitógálán

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/magyar-alkotas-is-szerepet-kapott-velenceben-5611892/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában