Avató ünnepség

2021.09.25. 19:10

Megvalósult egy kis település nagy álma

Nyírmártonfalva örök vendégül hívta meg Wass Albertet a Juha Richárd által készített domborművel.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Szeptember 25. óta Wass Albert erdélyi magyar író, költő domborműve díszíti a mártonfalvai falumúzeum utcafronti oldalát. Régi álma vált ezzel valóra a Kék-Nefelejcs Hagyományőrző Kulturális és Örökségvédelmi Egyesületnek, valamint a helyi önkormányzatnak is. A bronz dombormű Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotása. Az avató ünnepségen Filemon Mihály polgármester köszöntőjében Wass Albert máig ható erejéről és Erdélyhez fűződő, soha el nem múló kapcsolatáról beszélt. Almási Sándor egyesületi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a domborművel üzenni tudják mindenkinek, mennyire fontos számunkra magyarságunk megtartása, a keresztény hit megőrzése.

Tasó László országgyűlési képviselő | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Emlékfát is ültettek

Tasó László országgyűlési képviselő többek között a következő gondolatokkal szólt a megjelentekhez. – A dombormű azt is jelképezi, hogy annak megálmodóiban, Nyírmártonfalva lakosaiban elmélyült a magyarságtudat, a hagyomány iránti elkötelezettség.

„Elmélyült a lelkekben a rend, a hazaszeretet és a hűség, ami nélkül egy település, de Magyarország sem maradhatna meg. Éppen ezeket az eszméket képviselte Wass Albert is”

– hangzottak a képviselő szavai.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Az erdélyi író életét Molnár Csilla, a Gróf Wass Albert Társaság titkára méltatta, Tarapcsák János görögkatolikus parókus pedig megáldotta az emlékművet. Ezt követően az országgyűlési képviselő, a környező települések polgármesterei és a különböző szervezetek tagjai helyezték el a méltóság koszorúit a dombormű előtt. Az avató ünnepségen Tasó László, Filemon Mihály és Almási Sándor emlékfát ültetett az író tiszteletére a múzeum parkjában, majd zárásként a székely himnuszt énekelték el az ünnepség résztvevői.

Kedves Zilahi Enikő

Borítókép: A domborművet Almási Sándor (balról), Tasó László és Filemon Mihály leplezte le

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában