a fiók mélyéről

2021.09.06. 14:35

Mozart és Felföldi egy operában

Igazi kuriózumra készülnek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának fiataljai.

Mohos Nagy Éva professzor asszony vezetésével és rendezésében októberben bemutatnak egy olyan operát, amely manapság nem látható sem külföldi, sem hazai zenei színpadokon.

A színigazgató című darab szövegkönyvét II. József megrendelésére Gottlieb Stephanie készítette. Komédiának indult, de Wolfgang Amadeus Mozart négy nap alatt zenét írt hozzá. Egész pontosan komponált egy nyitányt, két áriát, négy tercettet és egy finálét. Többségében azonban a próza maradt előtérben. A bemutatóra 1783. február 7-én került sor azon az estélyen Bécsben, ahol a császár vendégül látta a holland főkormányzót és feleségét. Igazán nem aratott átütő sikert, Mozart életében is csupán egyszer játszották. Hazánkban 1946-ban tűzte műsorra a Vígopera társulata, azóta a kottatárak mélyén rejtőzött a darab.

A készülő előadás producerétől, Weisz Györgytől jó néhány kulisszatitkot is megtudtunk.

Milyen darabra számíthatnak azok, akik belépőt váltanak A színházigazgatóra?

Összeállt egy tehetséges, igen fiatal operai gárda, Mohos tanárnő pedig nehéz próbákat tart. A darabban arról van szó, hogy Frank színigazgató egy új társulatot szeretne összehozni, ehhez keres, válogat művészeket. Ebből indultunk ki, és lett belőle egy kétfelvonásos, remélem nagy visszhangot kiváltó előadás. Egy tizennyolcadik századbeli X-Faktor elevenedik meg a színpadon. Számos meglepetés lesz, a nézők találkozhatnak majd az angol Got Talent zsűritagjával, de a világ vezető pánsíp művésze is dobogóra lép a premieren.

Hogyan került a darabba a debreceni vállalkozó, Felföldi József?

Mindenki tudja róla, hogy zeneszerzői vénával is megáldott emberről van szó. Habsburgok című többtételes művének egy részlete hallható majd. A zenei betét egyfajta stílusgyakorlat, amely a zenei humor eszközeit felhasználva fricskázza Mozart zeneszerző kortársait. Elsősorban Salierit, aki anno a bemutatót is vezényelte és eléggé negatív kritikát fogalmazott meg. Felföldi a bécsi klasszika formai és harmóniai egységeit szándékosan elferdítve jeleníti meg. Az elhangzó részlet egy készülő, Magyarország teljes történelmét bemutató táncjáték egyik jelenetének kísérőzenéje, amely az Osztrák-Magyar Monarchia császári udvarába repíti a nézőt.

Igaz, hogy nagy szimfonikus zenekarral dolgoznak?

Mindenki debreceni az előadásban. A Lyra Szimfonikus Zenekar Balogh József irányításával a leendő bemutató fontos eleme. Sok váratlan elemmel készülünk, és szeretnénk a város amúgy is kiemelkedő komolyzenei programjainak részesei lenni.

BN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában