A 770-es dekrétum idején

2021.09.29. 14:50

Megrázóan élethű történet a román abortusztörvény időszakáról

Az Anyaöl című monodrámával nyitotta új évadát a napokban a Páholy Lakásszínház.

Fotó: Újhelyi Kinga-archív

A darabot Szabó K. István állította színpadra Dancs Rózsa Pokoljárás című önéletrajzi regénye alapján, mely a Ceaușescu-rezsim idején mutatja be a 770-es dekrétumként ismert abortusztörvény időszakát. A darab bemutatója 2019-ben volt Temesváron, most a Magyarság Háza meghívására állt a Páholy színpadára a Csokonai Színház Jászai Mari-díjas művésze.

Dancs Rózsa, a sepsiszentgyörgyi magyartanár és később családanya, mit sem sejtve, saját titkosszolgálati besúgójával élt egy házasságban csaknem húsz éven keresztül. Nyolc terhességéből két gyermeke lett, a küzdelmes évtizedek gyászait megrázó hitelességgel, kellékként csak egy korabeli nőgyógyászati széket használva mutatja be Újhelyi Kinga.

Nem csak anyai tragédia

A történet főszereplője sorozatos megalázás és üldöztetés, a házastársi közöny és árulás rémálomvilágából regényes úton-módon menekült el nyolc- és tízéves gyermekével és jutott el az ausztriai menekülttáboron keresztül egészen Kanadáig. A diktatúra fojtogató szorításában megjárta a poklot más tekintetben is. A történet a szerző személyes kálváriáján lényegesen túlmutat: egy korszak, egy hatalom, egy rendszer hatalmas tévedéseit, egy egész társadalom szenvedését tárja fel, Újhelyi Kinga sámánerejű előadásában.

Újhelyi Kingát az előadás után beszélgetésre invitálta Végh Veronika, a Páholy háziasszonya. A színművésznő elmondta: a második terhessége alatt ismerte meg a könyvet, és több oknál fogva is nagy hatással volt rá: – Amikor elhatároztam, hogy színpadra kell kerülnie a történetnek, megkerestem a szerzőt, s ő rengeteget segített abban, hogy minél részletesebb és hitelesebb képet mutasson a darab a korabeli helyzetről. Dancs Rózsát nem művészi ambíciók diktálták, hanem a benne munkáló igazságérzet, a megélt traumák kimondásának a vágya. A személyes kapcsolódás másik oka, hogy magam is abban a Romániában nőttem fel, amiről a könyv szól. 1989-ben tizenkét éves voltam, sok diszkriminatív helyzetet éltem meg a származásom, a nyelvem, a vallásom miatt – fogalmazott Újhelyi Kinga.

A Pokoljárás című könyv dokumentum, minden sora igaz, a romániai abortusztörvény a háttér. Dancs Rózsa ma Torontóban él két gyermekével és azok családjával. Romániában 1966 és 1989 között betiltották az abortuszt. Nagy és erős román nemzetet akartak, sok gyerekkel. Nem csak tilos volt a terhességmegszakítás: börtönbüntetés is járt érte a nőknek. Betiltották a fogamzásgátlást, és a nőket rendszeresen kötelező nőgyógyászati vizsgálatnak vetették alá, mert ha rájöttek, hogy teherbe esett, akkor már nem tudta megszakíttatni a terhességet, mindenféle pletykákon alapuló veszélyes módszerekkel, sterilizálatlan eszközökkel, fertőzésveszélyes helyeken zugorvosokkal.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában