nemzetközi filmfesztivál

2021.09.08. 14:35

Leszálló ágba került a Velencei Filmfesztivál?

Már az első napokban megmutatták a nagy­ágyúkat.

Az idén a szokásosnál korábban, már a második hét elején érezhetően leszálló ágba került a fesztivál, ami különösen a programokkal telezsúfolt és fesztiválozóktól hemzsegő hétvége után szembetűnő. Nem meglepő jelenség ez, hiszen Velence mindig is az első napokra tartogatta a nagy­ágyúkat, hogy a pár nappal később kezdődő Torontói Nemzetközi Filmfesztivál előtt bemutathassa a filmeket.

Megszoktuk tehát, hogy a fesztivál második felére a nemzetközi sajtó képviselőinek egy része elröppen Torontóba, az itt maradtak azonban lelkesen nézik továbbra is a filmeket, mert a versenyprogram esetében nem egyszer tapasztalhattuk már, hogy az utolsó nap utolsó sajtóvetítésén láthatjuk a díjnyertes alkotást. Így volt ez például Darren Aronofsky A pankrátor című filmje vagy az idén már Oscar-díjjal is kitüntetett A nomádok földje esetében is. Ebben az évben az utolsó vetítési napon látható majd, versenyen kívül, a Gladiátor rendezőjének, Rid­ley Scottnak a nagyszabású kosztümös történelmi műve, Az utolsó párbaj is, melyben többek között Matt Damon, Ben Affleck és Adam Driver látható. Addig azonban még néhány nap és sok-sok film van hátra.

Nagy várakozás előzte meg Pablo Larraín Spencer című filmjét, melyben az Alkonyat-sagával ismertté vált, azóta pedig az egyik legfoglalkoztatottabb színésznők egyikévé előlépett Kristen Stewart alakítja a királyi családba beilleszkedni nem tudó, tragikus sorsú hercegnőt. Larraín rendezése a hercegnő szemszögéből mutatja azt a családi karácsonyt, amely vélhetően végképp megérlelte benne, hogy elválik a férjétől, és ezzel lemond előjogairól, és hátrahagyja az őt igazán soha be nem fogadó, kizárólag a rideg protokoll és a generációról generációra öröklődő hagyományok szerint élő családot.

Az ismert amerikai színésznő, Maggie Gyllenhaal első nagyjátékfilmje is az idei versenyprogramot gazdagítja. Gyllenhaal rendezésében, a The Lost Daughterben egy olasz irodalmat tanító, középkorú egyetemi oktató (Olivia Colman) próbál egy kis görög szigeten kikapcsolódni, ám a nyaralás az ott tartózkodó harsány társaságnak és a barátságosnak aligha mondható helybelieknek köszönhetően több kellemetlen, mint kellemes pillanatot tartogat számára, arról nem is beszélve, hogy egyre jobban előtörnek benne fiatal korának emlékképei, melyből megtudhatjuk, milyen nehezen birkózott meg az anyasággal, és milyen küzdelmek árán próbálta összeegyeztetni a gyereknevelést a tudományos munkával. Az Oscar-díjas Olivia Colman ezúttal is emlékezetes alakítást nyújt a középkorú Leda szerepében, de nem marad el tőle a fiatal Ledát megformáló Jessie Buckley sem. A filmben feltűnik A szürke ötven árnyalatából megismert Dakota Johnson is, aki szintén visszatérő vendég a velencei film­fesztiválon, akárcsak Colman, aki 2018-ban a legjobb női alakításnak járó díjat kapta Velencében A kedvenc című filmjéért, majd ugyanezért a szerepéért 2019-ben átvehette az Oscar-díjat is.

Váró Kata Anna

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/velence-az-elso-hetvegen-tul-5621075/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/a-dune-fiatal-sztarjat-hiszterikus-rajongassal-fogadtak-a-velencei-filmfesztivalon-5617325/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/ropkodtek-az-autogramok-es-a-szelfik-velenceben-5614454/

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/magyar-alkotas-is-szerepet-kapott-velenceben-5611892/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában