velencéből jelentjük

2021.09.13. 07:38

Francia filmé az Arany Oroszlán

Audrey Diwan L’événement (Happening) című abortuszdrámája kapta a filmfesztivál fődíját.

Audrey Diwan a díjjal | Fotó: Filippo Monteforte / AFP

Fotó: AFP

A fesztiválra menet, az utolsó reggel láthattam, amint éppen egy kosztümös filmet forgatnak Velence lagúnáiban. Egy karneváli maskarába öltözött társaság gondolázott, akiket három motorcsónakból kísért a stáb, a folyamatosan instrukciókat kiabáló rendezővel az élen. Még a környékbeli hidakat is lezárták arra a pár percre, nehogy valaki belegyalogoljon a képbe. Hogy mit forgattak éppen, nem tudni, lehet jövőre pont a fesztiválon látjuk majd viszont. Az idei, 78. Mostra Internazionale d’arte Cinematografica la biennale di Venezia hétvégén lezárult. Az utolsó vetítési napon még látható volt Ridley Scott nagyszabású kosztümös alkotása, Az utolsó párbaj, melynek forgatókönyvét Nicole Holofcener mellett Ben Affleck és Matt Damon jegyzik. A főbb szerepekben Affleck és Damon mellett Adam Driver is látható. A fesztiválvégi felhajtásról pedig Jennifer Lopez gondoskodott, aki Afflecket kísérte el Velencébe a rajongók és lesifotósok legnagyobb örömére. Lopez és Affleck két évtized után újra együtt lépkedtek a vörös szőnyegen.

Ami a díjakat illeti, az idei igen erős versenyprogramban, az Oscar-díjas koreai rendező, Bong Joon-ho vezette nemzetközi zsűri egyöntetű szavazata alapján Audrey Diwan L’événement (Happening) című abortuszdrámája kapta a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt.

Audrey Diwan a díjjal | Fotó: Filippo Monteforte / AFP

A megesett diáklányról szóló film a fogamzásgátló tabletta megjelenése és az abortusz legalizálása előtt játszódik, az ötvenes évek végén. Az Ezüst Oroszlánt Paolo Sorrentino È stata la mano di Dio (The Hand of God) című filmje nyerte, és ennek a filmnek a főszereplője, Filippo Scotti lett a legígéretesebb fiatal tehetség. A legjobb forgatókönyv díját az ismert színésznőből lett forgatókönyvíró/rendezőnő Maggie Gyllenhaal vehette át a The Lost Daughter című filmjéért. A legjobb rendezőnek kijáró díjat Jane Campion vehette át A kutya karmai közt című westernjéért. Penélope Cruz színészi tehetségéről már sokszor meg­győződhettünk, nem volt hát meglepetés, hogy ő kapta a legjobb női alakítás díját Pedro Almodóvar filmjében a Madres Paralelas/Parallel Mothers című filmjében nyújtott alakításáért. Számunkra kevésbé ismert színész, a Fülöp-szigeteki John Arcilla vehette át a legjobb férfialakítás díját Erik Matti On the Job: The Missing 8 című maratoni hosszúságú, 208 perces gengszterfilmjében nyújtott alakításáért. Bár a díjak hagytak némi hiányérzetet, a versenyprogram aligha. Cannes és Velence valóban az év nemzetközi filmtermésének legjavát kínálta számunkra.

Váró Kata Anna

Velence, 2021. szeptember 12.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában