Jubileum

2021.09.14. 09:53

Dalokkal és nosztalgiázással ünnepelt a húszéves nyíracsádi népdalkör

Egykori és jelenlegi tagok együtt idézték fel a nagy múltú együttes sikereit.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A nemrégiben megrendezett falunapon Tasó László országgyűlési képviselő már méltatta az együttes sikerekben gazdag munkáját, de a tagok úgy gondolták, szívesen eltöltenének szűkebb körben is egy vidám, múltidéző estét. A családias hangulatú ünnepségre a jelenlegi aktív tagok mellett meghívást kaptak a dalkör alapítói, az egykori tagok és persze a barátok, családtagok, támogatók is.

Szabó Mihályné vezető üdvözlő szavai után a népdalkör bihari és sárközi népdalcsokorral köszöntötte a vendégeket. Ezt követően Juhász Erika, a Nyíregyházi Egyetem népi ének mesterpedagógusa, a Vas Lajos Népzenei Szövetség elnökségi tagja méltatta az együttes munkáját. – Nagyon nagy dolog, hogy húsz éven keresztül meg tudták tartani, tovább tudták adni a népdaléneklés szeretetét. Szívet melengető élmény, hogy látok ifjabb arcokat is, de még jobb lenne, ha már a gyermekek is részt vehetnének az énekkar munkájában, hogy meglegyen az utánpótlás. Fontosnak tartom, hogy a nyíracsádi népdalkör komolyan veszi Kodály szavait, miszerint népdalkincsünk őrzése és továbbadása szinte kötelesség a magyar ember számára – hangzottak Juhász Erika gondolatai, aki maga által előadott köszöntővel is kedveskedett a húszéves énekkarnak.

Juhász Erika (balra) is köszöntötte a népdalkört a húszéves jubileum alkalmából | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Egymásra talált két pár

Ezt követően dr. Nagy János polgármester méltatta az együttes tevékenységét. Hangsúlyozta, mennyire fontos feladat a népzene, a népdal beillesztése a 21. századi kultúrába, és mennyire fontos a dalkör számtalan helyi szereplése, fellépése a település életében is.

Kupecz József (balról) és Gholami Alexandra a dalkörben találtak egymásra, házasság lett belőle | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A polgármester beszéde után Szabó Mihályné, a dalkör vezetője foglalta össze az eltelt húsz esztendő legfontosabb eseményeit, a versenyeket, a helyi és a környező települések fellépéseit, valamint természetesen az eredményeket, rangos díjakat is. Nem feledkezett meg a népdalkör megalakulásának lelkes támogatójáról, a művelődési ház akkori igazgatójáról, Diósné Kozma Erzsébetről és arról sem, hogy a húsz év alatt két pár, Gholami Atexandra és Kupecz József, valamint Szabó Marianna és Tóth Gyula is egymásra talált az énekkarban. Ezekből a kapcsolatokból házasság is született a későbbiek folyamán. Az együttes a húsz év alatt számos versenyen, minősítésen ért el szép eredményeket. Évek óta ott vannak a Vas Lajos Népzenei Szövetség által szervezett verseny Kárpát-medencei döntőjében, és boldog tulajdonosai az Arany Páva-díjnak is.

A múltidéző gondolatok után üdítő volt végignézni a húsz évet felölelő, több mint kétszáz fotóból álló összeállítást. A napot közös vacsorával és természetesen énekléssel zárták.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában